kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Satın alma nedeniyle yapılan toplantıya iki grubun üst düzey yetkilileri katıldı.

Suudi devlet bankası Türkiye Finans'ı aldı

Türkiye Finans'ın yüzde 60'ı Suudi devlet bankası NCB'ye satıldı. Dev Körfez fonlarını yöneten banka Türkiye'de büyük portföy yatırımları da yapacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Suudi devlet bankası Türkiye Finans'ı aldı
Ülker Grubu ile Boydak Grubunun ortak olduğu Türkiye Finans Katılım Bankası'nın yüzde 60'ı Suudi Arabistan'ın devlet bankası The National Commercial Bank'a (NCB) satıldı. Suudi NCB'nin ortaklık yapısının yüzde 70'i devlet, yüzde 20'si çeşitli kurumlar ve yüzde 10'u sosyal sigortalar kurumundan oluşuyor. Geçen yıl 1.67 milyar dolar net kâr açkılayan NBC'nin aktif büyüklüğünü 41.5 milyar dolara ulaştı. Bankacılık dışında dev Körfez fonlarını yönetin NBC, fonlar aracılığıyla da Türkiye'de önemli portföy yatırımları yapması bekleniyor. Bankanın bireysel bankacılığın yanı sıra kurumsal bankacılık alanında özellikle proje finansmanı alanında önemli adımlar atacağı belirtildi.

EN PAHALI BANKA
NCB, bankanın yüzde 60 hissesini 1 milyar 80 milyon dolar karşılığında devralacak. Türkiye Finans'ın ortakları Ülker Grubu ile Boydak Grubu'nun ellerinde bulundurdukları yüzde 20'şer hisse ile banka yönetimindeki stratejik ortaklıkları devam edecek. 309 milyon dolar özkaynağı olan Türkiye Finans böylece defter değerinin 5.8 katına satılmış oldu. Bu Türkiye'de şimdiye kadar satılan bankalar arasındaki en yüksek çarpan oldu. Türkiye Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, birleşme dolayısıyla yaptığı konuşmada "Satış rakamına, kapanışa kadar geçen sürede bankanın elde edeceği dönem karının da ilave edilmesi söz konusu olacak. Bu rakamın da tahminen 120-130 milyon dolar mertebesinde olması beklenmektedir'' diye konuştu. Boydak, NCB'nin Türkiye Finans'a olan ilgisinin, bankanın 2005 yılında gerçekleştirdiği birleşmeden bu yana katılım bankacılığı sektöründe gösterdiği başarının kanıtı olduğunu dile getirdi.