kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

14 yıllık rüya Kars-Bakü-Tiflis projesi hayata geçiyor

Yeni Haber
Avrupa'dan Çin'e kadar kesintisiz ulaşımı sağlayacak Kars-Bakü-Tiflis Projesi için 31 Ağustos'ta ihaleye çıkılıyor.

Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları (DLH) İnşaatı Genel Müdür Ahmet Arslan, 14 yıllık projenin hayata geçeceğini belirterek, proje için yaklaşık 600 milyon dolarlık kaynak ayrıldığını söyledi.

Kars-Bakü-Tiflis Projesi hakkında bilgi veren DHL Genel Müdürü Arslan, proje'nin ilk kez 1993 yılında Ankara'da yapılan Gürcistan-Türkiye Karma Ulaştırma Komisyonu Toplantısı'nda gündeme geldiğini hatırlatarak, projeyle ilgili olarak 2006 yılının Temmuz ayında Astana'da Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan Kazakistan ve Çin Ulaştırma Bakanları'nın toplantısının yapıldığını ifade etti.

Arslan, 14 yıllık projenin 31 Ağustos'ta yapılacak ihale sonrasında hayata geçeceğini kaydederek, ihale ile Kars-Bakü-Tiflis Projesi'nin Türkiye kesiminde yer alan 76 kilometre uzunluğundaki bölümün alt ve üst yapısının yapılacağını vurguladı. Türkiye'nin projenin yaklaşık 2.5-3 yılda tamamlanacağına işaret eden Arslan, projenin alt yapısının çift hatta göre yapılacağını üst yapısının ise tek hat halinde olacağına dikkat çekti. Aslantürk, Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasında yük taşımacılığının ana güzergahlarından biri haline geleceğini söyledi.

PROJEYE 600 MİLYON DOLARLIK KAYNAK AKTARILDI

Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi'nin toplam maliyetinin yaklaşık 600 milyon dolar olduğunu belirten Arsalan, şöyle konuştu:

"Türkiye ayağı yaklaşık 380 milyon YTL'ye mal olacak. Bunun yapımında kendi özkaynaklarımızı kullanacağız. Bu proje sadece bir demiryolu projesi değildir. Bu proje aynı zamanda Batı Avrupa ile Şanghay arasındaki tarihi İpek Yolu'na yeni bir ivme kazandıracak ve her üç ülkenin komşuluk, ticaret ve ulaşım ilişkilerini de geliştirecektir. Bu tren yolunu kullanan herhangi birisi Kars'tan çıkıp Kazakistan üzerinden Şanghay'a gidebilecek. Marmaray Projesi'yle de uyumlu hale getirilecek olan demiryolu projesi sayesinde İngiltere'den kalkacak bir tren Türkiye üzerinden Çin'e kadar hiç ara vermeden ulaşabilecek."

KAZAKİSTAN 10 MİLYON TON YÜK TAAHHÜT ETTİ

Gürcistan tarafının yeni 29 kilometrelik demiryolu hattının yapacağını anımsatan Arslan, ayrıca Akhalkalki-Marabda arasında halen kullanılmakta olan 160 kilometrelik hattın ıslahının da Azerbaycan hükümetinin Gürcistan'a sağladığı yaklaşık 220 milyon dolar kredi ile yapılacağını kaydetti. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesi çerçevesinde 2010 yılında 1 milyon 500 bin yolcu ve yıllık 3 milyon ton yük taşınmasının hedeflendiğini açıklayan Arsalan, "2034 yılında ise bu hat üzerinde yılda 3 milyon 500 bin yolcu ve yılda 16 milyon 500 bin ton yük taşımasını öngörüyoruz. Ancak bu öngörümüzü daha önce gerçekleştirme durumu sözkonusu olabilir. Çünkü Kazakistan Hazar Denizi kenarında bulunan Aktau Lima'nın Bakü'ye Hazar geçişli olarak yıllık 10 milyon ton yük taahhütünde bulundu ve bunun da protokollünü aldık" dedi.

(ANKA)