kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Temmuz 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Pegasus, Onur'u havada kapacak

HACER GEMİCİ
Pegasus İle Onur Air, havada işbirliği için adım attı. İddialara göre aslında bu işbirliğinden çok satın alma operasyonu. Sabancı'nın Pegasus'u yaklaşık iki ay içinde Onur'a 150 milyon dolar ödeyecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Pegasus, Onur'u havada kapacak
Türkiye'nin en büyük iki özel havayolu şirketi Onur Air ve Pegasus Havayolları arasında 'satış için söz kesildi'. Her iki şirket tarafından şimdilik 'dev işbirliği' olarak adlandırılan yeni dönemin iki aylık bir sürenin ardından evlilik ile sonuçlanacağı ve Pegasus'un yaklaşık 150 milyon dolar ödeyerek Onur Air'i çatısı altına alacağı konuşuluyor. Geçtiğimiz aylarda İzair'e yüzde 20 oranında ortak olan Pegasus Havayolları'nın toplam 17 uçağı bulunurken, Onur Air'in toplam 27 uçağı bulunuyor. Son yıllarda ortalama yüzde 30-40'lık bir büyüme gösteren iç hatlarda görünen hareketlilik şirketler arasında işbirliği ve satın almaları da beraberinde getiriyor. Nisan sonunda İzmir Havayolları'nın İzair'in yüzde 20'sine 8.2 milyon YTL ödeyerek ortak olan Pegasus Havayolları, İzair ile de yaklaşık 8 aylık bir görüşmenin ardından ortaklığa imza atmıştı. Satın almanın ardından açıklama yapan Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, sık sık sektörde birleşme ve satın almaların kaçınılmaz olduğunu belirtirken, 'yeni bir satın alma olabilir' demişti. Dün işbirliği açıklaması üzerine kendisine ulaştığımız Ali Sabancı, ortada şimdilik bir işbirliği olduğunu ifade ederek, "Başka bir yorum yapamam" dedi. Ancak her iki tarafa da yakın kaynaklar uzun bir süredir Onur Air ile Pegasus'un görüşme halinde olduğunu ifade ederek, iki aylık bir sürenin sonunda Onur Air'in yaklaşık 150 milyon dolara Sabancı'nın Pegasus'una geçeceğini öne sürdüler.

İKİ KİMLİKLE DEVAM
İki şirket tarafından yapılan resmi açıklamada, Onur Air ile Pegasus arasında stratejik işbirliği anlaşması imzalandığı belirtilerek, "Bu anlaşma çerçevesinde civar ülkelerdeki havacılık fırsatları da birlikte değerlendirilmek üzere çalışmalar yapılacak. Başlayacak çalışmalra iki grubun ekipleri dışında Türkiye'den ve yurtdışından stratejik ve mali danışmalar da katılacak. Çalışmalar sonucunda izlenecek yolda mutabık kalınacak ve işbirliği sırasında her iki şirket de çalışmalarını kendi kimliği ile sürdürecek" denildi. Açıklamada Ali Sabancı Türkiye'de hava taşımacılığının gelişmeye son derece müsait olduğunu belirtirken, "Son dönemdeki havalimanı ihalelerinin ulaştığı bedeller bunun göstergesidir. Biz sektör sorunları ve muhtemelen işbirlikleri üzerinde Cankut Bagana ile yaklaşık bir yıldır aralıklarla görüşüyoruz. Havayolu işi ölçek isteyen bir iş. Ölçeği muhtelif yollarla yakalayabilir veya ticare işbirlikleri yapabilir, sermaye birliği yaratabiliriz. Ama değişmeyen iki şey sektör potansiyelinin varolduğu ve doğru ölçeğin büyük önem taşıdığıdır" değerlendirmesinde bulundu. Bu arada Onur Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Cankut Bagana da burada asıl rekabetin bölgesel değil uluslararası olduğunu belirterek, "Yapacağımız çalışma iki havayolu şirketinin birlikte hareket edebileceğini göstermek açısından son derece önemlidir" dedi.