kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Erdoğan’ın resti Özal taktiği"

Yeni Haber
Son günlerdeki çıkışlarına Isparta mitinginde "tek başımıza iktidar olamazsak siyasetten çekilirim" sözünü ekleyen Başbakan Erdoğan’ın bu sözleri siyasette "Erdoğan Özal taktiği uyguluyor" yorumlarına neden oldu. ..
Başbakan Erdoğan'ın önce 22 Temmuz seçimlerinde yüzde 34'ün altında oy alması halinde durumu değerlendireceklerini söylemesi ardından da Isparta Mitinginde "Tek başımıza iktidar olamazsak siyasetten çekilirim" şeklindeki sözleri siyasette geniş yankı uyandırdı.

Erdoğan'ın sözleri "Başbakan Özal taktiği uyguluyor" yorumlarına yol açarken, bu görüşlere Özal döneminin etkili isimlerinden Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keçeciler'den de destek geldi. Keçeciler, Erdoğan'ın, 1989 yerel seçimlerinde "ben muhalefet olmam" diyen Özal'ın taktiğini uyguladığını belirterek Başbakan'ı da seçmenin gözünü korkutmaya çalışmakla suçladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek ise Erdoğan'ın Özal taktiği uyguladığı yorumlarını "Sayın Özal acındırmak için o zaman öyle söylemişti, Başbakansa aklı sıra meydan okuyor. Ancak CHP olarak bu taktiğe gelmeyiz" şeklinde değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon programında yüzde 34'ün altında oy almaları halinde durumu değerlendireceklerini söylemesi ve Isparta mitinginde de "ya iktidar ya da yokum" mesajı vermesi, 1989 yerel seçimleri öncesinde "Ben muhalefet olmam" diyen Özal'ın çıkışını akıllara getirdi. Başbakan Erdoğan'ın geniş yankı uyandıran sözleri ve tavrının Özal'ın sözleri ve 1989 seçimleri öncesinde gösterdiği tavırla benzerlik taşıdığı yorumları yapılırken görüşler de "Erdoğan Özal taktiği uyguluyor" şeklinde oldu.

ÖZAL NE DEMİŞTİ?

Turgut Özal 1989 Mart'ında yapılan yerel seçimler öncesinde bir soru üzerine, "Ben muhalefet olmam. Ben siyasetçi değilim. Eğer seçim neticeleri işleri rahat götüremeyeceğimiz noktaya gelirse, yüzde 1 ihtimalle de olsa, bu netice çıkarsa ne haliniz varsa görün derim" demişti. Ancak siyasette çok tartışılan bu sözlerinin ardından Özal, seçimlerde partisinin 3'ncü sıraya düşmesine rağmen "1992'ye kadar işbaşındayız, erken seçim yok. Cumhurbaşkanını da ANAP grubu seçer" diyerek tartışmalara noktayı koymuştu. Yapılan yerel seçimlerde ise SHP yüzde 28.2, DYP yüzde 25.6 oy almış ANAP ise yüzde 21.9 oyla üçüncü parti olmuştu.

KEÇECİLER: TAKTİK AYNI


Özal döneminin etkili isimlerinden Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keçeciler, Erdoğan'ın son çıkışı ile Özal taktiği uyguladığı yorumlarına katılırken "aynı taktik" değerlendirmesinde bulundu. Özal'ın 1989 seçimlerinden bir hafta önce partisinin yetkili kurullarına bile danışmadan "pat" diye "ben muhalefet olmam" şeklindeki çok tartışılan açıklamasını yaptığını hatırlatan Keçeciler, "Şimdi de Sayın Erdoğan aynı taktiği uyguluyor. Önce yüzde 34'den aşağı oy alırsak değerlendiririm dedi, şimdi de tek başına iktidar olamazlarsa siyasetten çekileceğini söyledi. Bu sözler başbakanın seçim taktiğidir. Kendisinin oyuyla AKP'nin oyu arasında fark olabilir, bunu dengelemek için bu taktiği uygulamış olabilir" dedi. Erdoğan'ı seçmeni korkutmakla eleştiren Keçeciler, "Türkiye kişilerle kaim değil, kimse merak etmesin" dedi.

ÖZYÜREK: CHP BU TAKTİĞE GELMEZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek ise Erdoğan'ın yine gündem değiştirmeye çalıştığını kaydetti. Başbakan'ın seçim taktiği uyguladığını kaydeden Özyürek "2002'de de dokunulmazlıkların kaldırılacağı sözü verdi ama adım atmadı.Başbakan'ın huyudur söz verir ama yerine getirmez.Bu sözünde de durmayacak. Eğer durursa 23 Temmuz'da Recep Tayyip Erdoğan diye bir siyasetçi olmaz" dedi. Erdoğan'ın "tek başına iktidar olamazsa siyasetten çekileceği" restiyle bazı çevreleri etkilemeye çalıştığını belirten Özyürek, Özal taktiği uyguladığı yorumlarını ise "Sayın Özal acındırmak için o sözü söylemişti ama başbakan aklı sıra meydan okuyor, diğer partilere de çağrıda bulunuyor.Bazı çevrelere mesaj veriyor. Ama biz CHP olarak bu tür taktiklere gelmeyiz. Başbakan'ın kendi kendine ortaya attığı taktiklere gelmeyiz" şeklinde değerlendirdi.

TUNCER: UMARIM BAŞBAKAN SÖZÜNÜ UNUTMAZ

Toplumsal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı Başkanı Erol Tuncer ise normal demokrasilerde seçim kaybeden genel başkanın siyaseti bırakmasının olağan karşılanacak bir davranış olduğunu belirtti. Tuncer, "Batıda böyle oluyor. Ben Başbakanın bu kuralı hatırlamasına sevindim ve iyi karşıladım. Kimin taktiğini uyguluyor bilemem ama yeter ki Başbakan seçim sonrasında böyle bir ihtimalle karşılaştığında sözünü unutmasın, dileğimiz budur" diye konuştu.

(ANKA)