kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'den 'gaz' tepkisi

Yeni Haber
ABD Dışişleri Sözcüsü McCormack, İran enerji sektörüne yatırım için zamanın uygun olmadığını savunurken "Bu dönemde İran ile iş yapmak isteyip istemedikleri kararı, Türk hükümetine, Türk kuruluşlarına aittir" dedi..
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ile İran arasında imzalanan gaz anlaşmasına karşı çıktı. ABD Dışişleri Sözcüsü Sean McCormack, İran enerji sektörüne yatırım için zamanın uygun olmadığını savundu. Sözcü, "Bu dönemde İran ile iş yapmak isteyip istemedikleri kararı, Türk hükümetine, Türk kuruluşlarına aittir" dedi.

Sean McCormack, günlük basın bilgilendirme toplantısında Türkiye ile İran arasında bir ön anlaşma yapıldığını sandığını belirterek "Bu noktada kesin herhangi bir şey yok. Bu dönemde İran ile iş yapmak isteyip istemedikleri kararı, Türk hükümetine, Türk kuruluşlarına aittir" dedi.

Bunun, İran'ın petrol ve gaz sektörüne yatırım yapmak için zamanın uygun olmadığını düşündüklerini söyleyen McCormack, İran'ın bu açıdan "en güvenilir ortak" olduğunu kanıtlamadığını da belirtti.

PKK İLE MÜCADELE İÇİN TÜRKİYE-IRAK İŞBİRLİĞİ LAZIM


Sean McCormack, "ABD hükümetinin PKK'yı yok etmesi konusunda Kürt Bölgesel Hükümetine ne gibi baskılar yapıyor" şeklindeki soruları yanıtlarken de PKK'nın kendileri için bir kaygı unsuru olduğunu söyledi.
PKK sorununun Türkiye ile Irak arasında "gerçek gerilimler" yarattığını da ifade eden McCormack "Durum değişecek değil bu nedenle bu grupla mücadele konusunda işbirliği yapmanın iki ülkenin ortak çıkarına olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Kürt Bölgesel Hükümeti ile bu konuda son olarak ne zaman temasta olduklarını tam olarak söyleyemeyeceğini ifade eden Sözcü, "Sanıyorum ki son bir hafta veya 10 gün. Bakan Yardımcısı Negroponte bu konuyu ele almak üzere Kürt yetkilileri ile görüştü. Ve Büyükelçilik düzeyinde. Bu, bizi oldukça meşgul eden bir konudur" dedi.

Sözcü, Ankara'daki ABD Büyükelçisi Ross Wilson'un, ABD'nin PKK'ya silah sağladığı iddiaları üzerine Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı duyumları ile ilgili olarak da "Bakanlığa çağrılıp çağrılmadığını bilmiyorum ancak size söylebilirim ki bu tür haberler temelsizdir" ifadesini kullandı.

AA