kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İkinci el oto tüyoları!

Yeni Haber
Alım gücü sınırlı olan vatandaşların ekonomik acıdan ikinci el bir araba almak istediklerinde güvenilir kişileri tercih etmeleri gerekiyor.

Bazen güvenilir kişilerden alınan 2. el otomobiller dahi sorun çıkarabiliyor. İkinci el otomobil piyasası uzmanları, kullanılmış otomobil almayı düşünenleri, "Acı bir sürprizle karşılaşmak istemiyorsanız çok dikkatli olun" diye uyarıyorlar.

Uzmanlar, kurumsallaşmış ya da çok iyi bilinen ve tanınan firmalardan, ikinci el galerilerden otomobil alırken dolandırılma riskinin olmadığını ama açık otomobil pazarlarında çok dikkatli olunması gerektiğini ifade ederken, "Rent a car (otomobil kiralama) şirketlerinden kiralanan otomobiller bile açık pazarlarda görücüye çıkarılıyor" diyorlar.

"EMİN OLMADAN KAPARO VERMEYİN"

Uzmanlar ayrıca, açık oto pazarlarından alınacak arabanın sicilinin temiz olduğundan emin olmadan kesinlikle kaparo verilmemesini öneriyor.
Öneriler arasında; otomobilin bir tamirciye ve kaportacıya mutlaka gösterilmesi, kesinlikle deneme sürüşü yapılması, bu deneme sürüşünün bir duvar boyunca 20-50 kilometre hızla olması da var. Duvar kenarındaki deneme sürüşü, yankılanacak alışılmamış gürültüleri duyma imkanı vereceği için yararlı bulunuyor.

"5 YAŞA KADAR KOMPLE BAKIM YAPTIRIN"

Özellikle 5 yaşa kadar ikinci el otomobil alırken, ciddi anlamda zarara uğramamak için aracın komple bir bakımdan geçirilmesi öneriliyor.
Piyasadan kullanılmış araç alanların sadece dış görünüşe bakarak veya motoruna bakarak alım yaptığını söyleyen ikinci el piyasası uzmanları galeri sahipleri, 'Bazı alıcılar otomobili, sanayi sitesindeki tanıdıklarına gösterse de birçok ayrıntı gözden kaçabilir, daha sonra ortaya çıkacak bir hasar, binlerce YTL'lik zarara yol açıyor' diyorlar.

"YAKALANMA YA DA ARANMA OLABİLİR"

Uzmanlara göre, ikinci el otomobil pazarından aldığınız bir araç polis tarafından aranıyor olabilir, yakalaması söz konusu olabilir ve aldığınız araca el konabilir. Bu duruma düşmemek için almak istediğiniz aracın motor şasi numarasından ve plakasından sorgulatmanız gerekiyor. Bunu da yapabilmek o kadar kolay değil. Çünkü, bunu sadece trafik polisleri şüphe üzerine kendileri yapabiliyor. Vatandaşın bu konuda yapacağı bir talebin değerlendirilip değerlendirilmeyeceği ise henüz netlik kazanmış değil. Bu olumsuzluğun üstüne eğer araç aldı iseniz ve aracınız polis tarafından yapılan bir kontrol esnasında yapılan sorguda yakalaması çıkar ise işte asıl o zaman yandınız. Aracı satın aldığınız kişi bu durumu bilmeden size araç satmış olabileceği ihtimali mümkün olmadığına göre, başınız epeyce ağrıyacak demektir.

ÖRNEK BİR OLAY

Alınan bilgilere göre, Düzce'de yaşanan bu tarz bir olayda bayan bir vatandaş, kolundaki bilezikleri satarak bir tanıdık vasıtası ile 8 bin YTL karşılığında aldığı otomobili bir hafta kullanabilmiş. Bir hafta sonra şehir merkezinde trafik ekiplerinin kontrolüne takılan oto yapılan sorgusunda yakalamalı hacizli çıkınca otoya el kondu. Bayan vatandaşın bütün çabalarına rağmen otonun gerçek sahibini ve otonun alınmasına aracılık yapan kişiye bir türlü ulaşılamamış.

Bu tür durumlara düşülmemesi için, önce yetkili yerlere trafik şubeye satan kişi adına düzenlenen evrak ile gidilmesi ve tam adı adresi ile evrakları alıcıya teslim etmesi gerekiyor.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

1- Otomobilin motorundan şanzımanına, kaportadan döşemesine kadar dikkatle inceleyin. Mümkünse satın almaya bir otomobil tamircisi ile gidin.

2- Otomobilin çalıntı olup olmadığını anlamak için motor ve şase numaralarını, ruhsattaki motor ve şase numaraları ile karşılaştırın. Çalıntı otomobil aldıysanız ödediğiniz paradan olacağınız gibi, çalmadığınızı ispatlayana kadar uğraşmanız gerekecektir.

3- Otomobili mutlaka deneyin. Tanıdığınız bir tamirci veya kaportacıya götürüp kontrol ettirin. Kaza geçirip sonradan toplanmış olabilir.

4- Vergi numarası uygulaması sayesinde artık ruhsatı üzerinize almamak gibi bir durum söz konusu değildir. Yine de aykırı uygulamalar olabilmekte. Bunun için mutlaka Ruhsat sahibi ile anlaşmaya çalışın.

5- Otomobil sahibi ile anlaştığınızda, otoyu ücretini ortaklaşa ödeyeceğiniz bir otoparka teslim edin. Trafik Şube Müdürlüğü'nden otomobilin hilesiz olup olmadığını öğrendikten sonra, otomobilin sahibi ile birlikte otomobili çözün

6- Son zamanlarda rent a car şirketlerinden kiralananlar oto pazarında satılmakta. Bu otomobilleri alan kişiler ise mağdur durumda kalabiliyorlar. Bu nedenle otomobilin sicilini araştırmadan asla kaparo vermeyin.

(CHA)