kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Ortak proje bölgenin istikrarı ve arz güvenliğimiz için çok önemli'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Enerji Bakanı Hilmi Güler, İran'la yapılan son gaz anlaşmasının perde arkasını, elektrik piyasasının geleceğini, kuraklık karşısında alınan tedbirleri SABAH'a değerlendirdi. Bakan Güler, seçim çalışmalarına kısa bir süre ara vererek gece yarısı Ankara'da attığı imzanın tarihi ve stratejik önemine işaret ederek şu bilgileri verdi:

* AB İLE ENERJİ KARTI: İran'la varılan mutabakatın en önemli yanlarından biri Türkmen gazının gelmesi. Bu adım Nabucco projesini önemli bir aşamaya getiriyor. AB'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme politikasında kritik bir yere oturuyor. Böylece Türkiye'nin enerji yarışında geride kaldığına ilişkin kaygılar ortadan kalkıyor. Attığımız imza, Türkmen gazına şimdiye kadar konuşan ama getiremeyen iktidarlara da bir gol oluyor.

* ABD OLUMSUZ BAKIYOR: İşbirliğine ABD olumsuz bakabilir. Ama biz de kendi ülkemizin enerji arz güvenliği açısından, enerjide ülkelerle olan ilişkilerimiz açısından bunu düşünmemiz lazım. Ayrıca bölgenin istikrarı açısından bu çok önemli.

* KURAKLIKTA POLİTİKA: Son 78 yılın en sıcak yazını yaşıyoruz. Elektrik tüketimi zirve noktasına ulaştı. Hem sistemimizi test etmiş olduk, hem de suyu ihtiyatlı kullanıp kömür ve diğer kaynaklara ağırlık vermenin ne kadar doğru bir tercih olduğunu gösterdik.

* YUNANİSTAN'A ELEKTRİK: Elektrikte kesinti söz konusu değil. Hatta Suriye, Irak, Nahçivan ve Gürcistan'dan sonra Yunanistan'a da elektrik vereceğiz.

* KÖMÜR DAĞITIM MODELİ: Yaz günü kömür dağıtımımıza eleştiriler yapılıyor. Ama bu haksız bir eleştiri. Çünkü seçimlerin yaz ortasında olacağını öngörmemiştik. Birçok ilde kış erken geliyor.