kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Partilerin sandık orduları

Yeni Haber
Siyasi partiler bir yandan seçim kampanyalarını sürdürürken bir yandan da 22 Temmuz Pazar günü tutacakları sandık nöbetine hazırlanıyor.

Seçimlere sayılı günler kala partiler "sandık hilesi"ne karşı gözlemcilerine son taktiklerini veriyorlar. 22 Temmuz'da sandık başında en çok gözlemciyi AKP bulunduracak.

AKP her bir sandık için teşkilatlarından ve partililerinden 9'ar kişiyi görevlendirirken ülke genelinde sandık gözlemcisi sayısı 1.5 milyona ulaşacak.

Bu rakama CHP, MHP, DP ve diğer partilerle, bağımsız adayların sandık gözlemcilerinin eklenmesiyle 22 Temmuz'da sandık başında görev yapacak kişi sayısının 5 milyonu bulması bekleniyor. Bu ise neredeyse her sekiz seçmenden birinin sandık nöbeti tutması anlamına geliyor. Bu seçimlerde ilk kez Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve benzeri sivil toplum örgütleri de sandık gözlemcisi bulunduracak.

AKP'NİN SANDIK ORDUSU


Sandık başında görev yapacak gözlemcilerini, seçim kararından çok önce eğitime alan AKP, sandıkta işi sıkı tutan partilerin başında geliyor. Sandık müşahitleri için teşkilatlarının yanı sıra kadın ve gençlik kollarını da harekete geçiren AKP, her sandık için 9'ar kişi görevlendirecek. Ülke genelinde 158 bin 700 sandık kurulacağı düşünüldüğünde ise AKP'nin sandık gözlemcisi sayısı 1.5 milyonu bulacak. Parti yönetimi seçimde görev alacak partilileri eğitimden geçirirken, sandık başında yapılacaklara ilişkin de broşürler hazırladı ve seminerler düzenledi. AKP ayrıca ilçe seçim kurullarında birer de avukat bulunduracak.

CHP, MHP VE DP 3'ER GÖREVLİ BULUNDURACAK


AKP'nin yanı sıra bu seçimlerde başta CHP olmak üzere MHP ve Demokrat Parti de, "sandık hile"lerine karşı işi şansa bırakmayacak.

Sandık gözlemcisi olarak her sandıkta 3'er kişiyi bulundurmayı planlayan CHP, görevlilerini eğitimden geçirdi. Sandıkta görev yapacaklar geçerli geçersiz oylar, bunlara nasıl itiraz edileceği, oy kullanma işleminin başlamasından sandık tutanağının hazırlanmasına kadar olan süreçte neler yapılacağı konusunda eğitildi. CHP'nin ülke genelindeki 158 bin 700 sandıkta yaklaşık 500 bin kişiyi görevlendireceği kaydedildi.

CHP gibi MHP ve DP de her bir sandıkta 3'er kişiyi görevlendirecek. MHP her sandık için iki asil bir yedek ismi seçim kuruluna bildirirken alan sorumlularını da belirledi. DP'de ise 2002 seçimlerinin kaybedilmesinde sandık başı görevlilerinin ihmalinin etkili olduğu gerekçesiyle, gözlemciler eğitime tabi tutuldu ve sandık başında neler yapacakları konusunda bilgilendirildi. CHP, MHP, DP ve diğer partilerin dışında bağımsız adaylar da sandık başında görev yapacak isimlerini belirledi.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ DE SANDIK NÖBETİ TUTACAK

Bu seçimlerde başta Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olmak üzere sivil toplum örgütleri de sandık nöbeti tutmaya hazırlanıyor.

(ANKA)