kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk aileye şafak baskınıyla sınır dışı

Perihan KORKMAZ / LONDRA
10 yıldır İskoçya'da yaşayan Türk işadamı Öztürk Kasmaz'ın, eşi ve burada doğan 2 yaşındaki kızıyla birlikte hiçbir sebep gösterilmeden sınır dışı edilmesi, ülkede 'rezalet' olarak nitelendirildi..
10 yıldan bu yana İskoçya'da yaşayan ve orada kendi işini kuran Türk işadamı Öztürk Kasmaz (39), geçen hafta şafak baskınıyla sınır dışı edildi. Kasmaz'ın eşi Elanur ve 2 yaşındaki kızları Ayşegül'le birlikte yaşadığı İskoçyaİngiltere sınırında bulunan Eastriggs'deki evine saat 07.00 sularında polis ve göçmenlik bürosu yetkilileri geldi. Kasmaz ailesi, önceden hiçbir uyarı yapmaksızın kapıya gelen 6 polis memuru tarafından uyandırıldı. Polisler baba Kasmaz'ı kelepçeyle evden çıkardı. İki bayan polis memuru da üst kata çıkarak Ayşegül'ü yatağından aldı. Anne Elanur, bebeği çok ağlayınca kelepçelenmeden Lanarkshire bölgesindeki Dungavel sığınmacı gözaltıevine götürülmek üzere evlerinden ayrıldı.

İSTANBUL'A YOLLANDI
Burada 4 gün tutulduktan sonra geçtiğimiz cuma saat 17.00'de uçakla Türkiye'ye gönderilen ailenin, İstanbul'a vardıklarında İskoçya'da doğan bebekleri de pasaportu olmadığı ve sadece doğum belgesi bulunduğu için yasa dışı göçmen statüsüne girdi.

VEKİLLER DEVREDE
10 yıl önce sığınmacı olarak İskoçya'ya giren Öztürk Kasmaz'a ülkede kalma izni ve Milli Sigorta Numarası verildi. Ailenin sığınma başvurusu kabul edilmedi. Ancak sınırlı izinle ülkede kalmalarına izin verildi. O da kardeşi Ömer'le birlikte iş kurdu. Best Frozen Foods adlı gıda şirketinde yanlarında 7 kişi çalıştıran kardeşler, bölgede oldukça tanınır hale geldi. Sınır dışı edilmeleri de bu nedenle ülkede geniş yankı buldu. Komşuları Evelyn Thomson, yaşananları "rezalet" olarak nitelendirerek "Neden bu zamana kadar beklediler?" dedi. Aile için girişimde bulunan Dumfriesshire milletvekili David Mundell ise "Büyük hayal kırıklığına uğradım" diye konuştu. Hatta bir tanıdığının yakın arkadaşı olan İçişleri Bakanı John Reid'den de konuyla kişisel olarak ilgilenmesi istendi. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, tek bir dava hakkında görüş bildirmenin kurallara aykırı olduğunu söyledi.