kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kerem oyun bağımlılığından kendini zor kurtarmış. Kendi deyimiyle fişi çekti ve "Hayat güzeldir" diyor.

Tedavisi ayakta...

Bedia Ceylan GÜZELCE
Oyun bağımlısı ayakta tedavi ediliyor. Hafta içi günde bir, hafta sonu 2 saat oyuna izin var. Bunun dışındaki zaman ise spor ya da sanatsal uğraş gibi çeşitli aktivitelerle teşvik ediliyor..
Boş boş oturuyorduk. Hafta sonları etkinlik olsun diye oyuna başladık. Önceleri 1-2 saati geçmiyordu. Sonra günde 6-7 saate çıktı. İşe gider gibi oyun oynamaya gidiyorduk." Bu sözlerin sahibi Kerem Kılcı, 20 yaşında bir üniversiteli. Oyun yüzünden kilo aldığını, eve kapanıp, oyun oynadığını anlatıyor. Kerem, bundan dört ay kadar önce, oyun oynamayı bıraktı. Nedeni ise oyunun ona ihanet etmiş olması. Oyun güncellenirken onun geldiği aşama oldukça iyi bir yerdeyken, yeni başlayan biriyle neredeyse aynı seviyeye gelmiş.

GENEL KÜLTÜR
Önce "Knight Online" sonra World Of Warcraft" oynayan Kerem, şimdi spor yapıyor, arkadaşlarıyla dışarı çıkıyor, köpeğini gezdiriyor ve bu yeni hayatından oldukça memnun. Artık "eski bir oyun bağımlısı" olan Kerem, Oyunun bana kattığı en iyi taraf, dünyadan bir sürü arkadaşımın olması. İsviçre ya da İngiltere'ye gitsem, ziyaret edebileceğim insanlar var artık" diyor. Oyun bağımlılığından kurtulmak kişisel irade ile de mümkün. Kerem, bunun örneklerinden biri. Aylık yayınlanan oyun dergisi Level'ın Yazı İşleri Müdürü Tuğbek Ölek, küçük yaşlardan beri dijital oyunlar oynadığını ve bu sayede birçok bilgiye sahip olduğunu, oyunların hayal gücünü genişlettiğini, genel kültürünü artırdığını söylüyor. Ancak düzen, oyun bağımlılık haline geldiğinde bozuluyor. Ölek, oyun bağımlılarının tek bir oyuna odaklandığını ve aslında dergileri de çok fazla takip etmediğini, çünkü dergilerde onların oynadıkları oyunlara yeterince yer verilmediğini düşündüklerini ifade ediyor. "Bir de oyun hakkında kötü söz duymaya asla tahammül edemez bağımlı kişi" diye ekliyor. Bağımlılık, kişinin hayatındaki boşluğun göstergesi. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden psikiyatr Dr. Halis Ulaş'a göre, önce o boşluğu iyi tanımlamak ve bunun yerine başka şeyler koyabilmek lazım. Oyunu hayatından aldığınızda, boşlukta kalıyorsa bu kez başka alanlara aynı yoğunlukta eğilebilir ve başka bir şeye bağımlı hale gelebilir. Bağımlılığa eşlik eden alt nedenler, sosyal fobi, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve depresyonun giderilmesinde bir uzmandan yardım almakta fayda var.

SINIRI KOYABİLMEK
Önemli olan sınır. Dr. Yasin Genç'e göre, eğer sınırı kişi kendi koyabiliyorsa kaygılanacak bir durum yok. Ama iş bağımlılık seviyesine geldiğinde, bilişsel-davranışsal yöntemler uygulanması gerekiyor. Sonuçta oyun bağımlılığı diğer bağımlılıklar gibi yatarak değil, ayakta tedavi ediliyor. Dünyada kabul gören tedavi yöntemine göre, hafta içi günde bir, hafta sonu ise 2 saati geçmeyen sürelerde oyun ya da internete izin veriliyor. Asıl önemli olan oyun dışındaki zamanın nasıl geçtiği. Spor ya da sanatsal bir uğraş gibi çeşitli aktivitelere teşvik ediliyor.