kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Küba "first lady"sine ağlıyor

Yeni Haber
Küba'nın hasta olan efsanevi lideri Fidel Castro'nun yerine Devlet Başkanlığını yürütmekte olan kardeşi Raul Castro'nun eşi Vilma Espin, ülkenin başkenti Havana'da hayatını kaybetti.

Kübalı yetkililer, Küba devriminin önde gelen isimlerinden ve Küba Kadın Federasyonu'nun uzun süredir başkanı olan Espin'in (77) hastalıklarla verdiği mücadelenin ardından vefat ettiğini duyurdu. Zengin bir ailenin kızı olan Espin, Fidel Castro ve kardeşi Raul ile birlikte Sierra Maestra dağlarında devrim mücadelesine katılmıştı.

Fidel Castro'nun hastalanmasından sonra Küba Başkanı olan Raul Castro ile 1959'un başlarında evlenen Espin, sık sık Küba'nın "first lady" olarak anılıyordu. Küba hükümetinin yayımladığı yazıda, Espin'in isminin devrime olan katkılarından dolayı ölümsüz olacağı belirtildi.

Varlıklı bir ailede doğan Espin, Küba'nın ilk kadın kimya mühendisi oldu. Espin daha sonra ABD'nin ünlü üniversitesi MIT'te (The Massachusetts Institute of Technology) yüksek lisansını tamamladı.

Daha sonra ülkesine dönen Espin 1950'lerde sağcı diktatör Fulgencio Batista'ya karşı gerilla olarak mücadele verdi.

Batista'yı yenerek Havana'ya silah arkadaşları ile gelen Espin 1959'ların başlarında bugünkü Küba Başkanı Raul Castro ile dünya evine girdi. 1960'ta Küba'daki kadınlarının yüzde 85'nin üye olduğu Küba Kadın Federasyonu'nu kuran Espin, kadınların tam eşitliği için çaba gösterdi.

Küba Komünist Partisi'nin 1965 yılında kurulmasından bu yana partinin merkez komitesinde çalışan Epsin'in 4 çocuğu vardı. Epsin'in kocası Raul Castro, ağabeyi Fidel Castro'nun Temmuz 2006 yılında geçirdiği mide ülseri ameliyatından beri Küba'nın geçici başkanlığını yürütüyor.

CHA