kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ilımlı hükümete AB'nin de para musluğu açıldı

Fikret AYDEMİR/BRÜKSEL
Hamas hükümeti yerine getirilen kabine sayesinde AB de ülkeye mali ve insani yardımlar için yeşil ışık yaktı. Ancak iki hükümet de 'Görev bende' diyor..
Bir haftadır yaşanan iç çatışmalarla Filistin iktidardaki Hamas'ın ele geçirdiği Gazze ile Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın kontrolündeki Batı Şeria'da iki farklı hükümet, iki devlet haline geldi. Abbas'ın Hamas hükümetini lağvederek geçici hükümet kurduğunu açıklamasından sonra Filistin'de en büyük sıkıntıyı yiyeceği tükenen halk yaşıyor. Ancak ılımlı geçici hükümet atanması, İsrail ve ABD'nin ardından Avrupa Birliği'nden yardımın kapılarını açtı.

18 AY SONRA YENİDEN
18 aydır Hamaslı yönetimi tanımayıp yardımları kesen AB, dün yeni hükümete insani yardımların doğrudan gideceği sinyali verdi. AB dışişleri bakanlarının bir araya geldiği Genel İşler Konseyi Toplantısı'nda konuşan Dış Politika Komiseri Javier Solana "Abbas'ın bütçeyi oluşturması ve ihtiyaçlarını açıklamasından sonra hükümete yardımda bulunabiliriz" dedi.

OLMERT'İN MESAJI
Abbas, El Fetih ve Hamas'ın mart ayında kurduğu Ulusal Güvenlik Konseyi'ni de feshetti. ABD'de bulunan İsrail Başbakanı Ehud Olmert de "Yeni hükümetle barış görüşmelerine yeniden başlayabiliriz. Artık Hamas resmi bir konumda olmadığından İsrail hükümeti barış için daha fazla risk almaya hazır" dedi.