kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

MHP'nin Alevileri!

Yazının başlığını bu şekilde atmama AK Parti'nin sol vitrininde yer alan Aleviyazar Reha Çamuroğlu neden oldu. Cuma akşamı Kanal 7'de birlikte katıldığımız İskele Sancak programında, "Başka partilerden de teklif aldım!" deyince, ben de ister istemez merkez partisi olmak üzere yola çıkan Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) odaklandım.
Eh, siyaset ince iş!.. Siyaset ve ekonomi iç içe... Görebildiğim kadarıyla MHP'de siyaset ve ekonomi de farklılaşmak istiyor. MHP, 19 Kasım 2006'da yaptığı kongrede Alevi katılımcılar konusunda sürpriz yapmak istemiş.
MHP'ye katılması beklenen yazar Reha Çamuroğlu , "Kültür Bakanlığı Mevlana Yılı nedeniyle bir görev verdi. Bu görevi tamamlamadan partiye katılırsam işe zarar veririm!" diyerek kongreden dört gün önce katılımının ertelenmesini istemiş.
Genel Merkez ne yapsın! Çamuroğlu'nun isteğini geri çevirmemiş. Ama Çamuroğlu'ndan daha sonra ses soluk çıkmamış. Kulislerde ise ünlü bir gazetecinin(!) Çamuroğlu'nu AK Parti'ye yönlendirdiği tartışılmış!..
MHP susmuş.
Niye mi?
Çünkü MHP merkezin yeni kiracısı olmak istiyor. Toplumla uzlaşmayı, Alevilerle bir zeminde buluşmayı hedefliyor!..
Sonuçta bu arayış MHP listelerine yansıdı. Beş Alevi milletvekili adayı MHP'den seçime girdi.
Doğrusu, Aleviler, MHP'ye nasıl bakar? Bilmiyorum. Ama bildiğim, önümüzdeki dönemde tıpkı AK Parti'nin sol vitrini gibi hep birlikte MHP'nin Alevi vitrinini tartışacağız. Açıkçası ben MHP'nin iki Alevi adayını ilginç buldum.
Biri, İstanbul 2. Bölge 8. sıra adayı Cennet Süzer Teker.
Diğeri ise 3. bölge 9. sıra adayı Timur Can Ulusoy.
İkisi de sosyal demokrat.
İkisi de aileden CHP'li.
İkisi de aradıklarını bulamadıkları için CHP'yi bırakıp MHP'ye yöneldiklerini söylüyor.
Cennet Süzer Teker, Süzer Holding'in patronu Mustafa Süzer'in yeğeni. Hasan Süzer'in kızı!.. 3 çocuk annesi. Geçen yıl üniversite sınavlarına girmiş. Halen Bahçeşehir Üniversitesi'nde Çevre Koruma Kontrol bölümünde okuyor.
"MHP'ye kiracı olarak gelmedim . Burada ev sahibiyim" diyor. Timur Can Ulusoy, Hacı Bektaş Dergâh Vakfı Başkanı !.. Dedesi, TBMM'nin ilk kuruluş yıllarında Meclis Başkan Vekilliği yapmış olan Cemalettin Çelebi. Öyle ya, seçilmeleri bu kadar zor iken bu iki Alevi CHP'li ne diye MHP'ye gitti?
İki adayın söylemi sanki ortak; "Toplumsal barıştan yanayız. Ulusal birlik ve beraberlik, milli ve manevi değerleri korumak için MHP'ye geldik."
Peki, Aleviler MHP'den ekonomik olarak ne isteyecek? Cemevlerine ücretsiz elektrik ve su. Alevi dedelerine maaş.
Görünen şu; MHP'nin Alevileri ekonomik olarak "ulusalcı" bir yaklaşım istiyor.
Peki, 80 milyar dolar sıcak paranın girdiği, bu yılın 5 ayında 10 milyar dolar doğrudan sermaye çeken Türkiye bu söylemle nereye koşuyor?
Tartışmalıyız!..