kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Talabani Bush'la görüştü

Yeni Haber
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, dün Beyaz Saray'da ABD Başkanı George Bush'la bir araya geldi.

Irak'taki siyasdurum ile güvenlik ve istikrarın ele alındığı görüşmeye ülkenin kuzeyindeki yerel yönetimin Başkan Yardımcısı Kosret Resul ve ABD temsilcisi Kubat Talabani ile Irak'ın Washington Büyükelçisi Semir Sumeyde de hazur bulundu.

Görüşmenin ardından Oval ofiste düzenlenen basın toplantısında konuşan George Bush, Irak'taki güvenlik ve ulusal uzlaşma çabalarına destek verdiklerini ifade ederek, Talabani'den yeni petrol yasası ile Saddam Hüseyin'in Baas partisinin eski üyelerinin devlet memuru olabilmelerinin önünü açan yasaları çıkarmalarını istedi.

Bush, Talabani'ye hitaben, "Sayın Başkan, başarmanız önemli. Irak'taki başarısızlık Amerikan vatandaşları için tehlike oluşturur." dedi. Bush, Amerikan halkının hâlâ 11 Eylül'ü hatırladığını ve Iraklılara El Kaide'yi yenmesi için destek verdiğini söyledi.

Celal Talabani ise Irak Cumhurbaşkanı olarak ulusal uzlaşma için gerekli kanunları çıkarma konusunda elinden geleni yapacağını vurguladı. Talabani, El Kaide haricindeki silahlı gruplarla siyassürece katılmaları için görüştüklerini söyledi. Irak Cumhurbaşkanı, Amerikan halkına da fedakarlıklarından dolayı teşekkür etti.

Ülkesindeki her yerin berbat olmadığını söyleyen Irak Cumhurbaşkanı, "Irak'ta Kürdistan var. Barış, güvenlik ve refah içerisinde yaşıyor. Güneyde de güvenli dokuz ayalet var. Sorunlar yok demiyorum, fakat kararlıyız ve başarıya doğru ilerliyoruz" diye konuştu. Obezite tedavisi için ABD'de bulunan Celal Talabani, Beyaz Saray'a son ziyaretini 2005'te yapmıştı.

(CHA)