kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çin uzaya yatırım yapıyor

Yeni Haber
Çin resmi makamları bugün yaptıkları açıklamada 'Xinnuo 3' adlı haberleşme uydusunu başarıyla gönderdiklerini açıkladı.

Pekin saatiyle bu sabah 00:08'de Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden 'Changzheng-3 A' adlı taşıyıcı roketle fırlatılan uydunun 24 dakika sonra uzaydaki yörüngesine oturduğu açıklandı.Xian şehrindeki uydu gözetim ve kontrol merkezinden yapılan açıklamada gönderilen uydunun telekomünikasyon, radyo ve veri transferi gibi işlemlerde kullanılacağı bildirildi.

Çin Uzay Teknoloji Akademisi tarafından geliştirilen uydunun en hızlı gelişen ekonomiye sahip olan Çin için bir hayli önemli olduğu vurgulanıyor. 12.6 milyon dijital televizyon abonesinin olduğu Çin'de 400 milyondan fazla televizyon bulunuyor ve uydu televizyonculuğu en büyük ekonomik marketlerden biri haline geliyor. Çin Mayıs ayında Nijerya için uzaya bir uydu gönderirken ilk defa bir yabancı ülke için uydu fırlatma işlemini gerçekleştirmişti.

ÇİN'DE YÜZLER KULÜBÜNE ADIMINI ATTI

Bu fırlatma ile beraber, "Changzheng" adlı taşıyıcı roketin 100. uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiği bildirildi. Böylece 'Changzheng' isimli taşıyıcı sistem Amerika, Rusya ve Avrupa'dan sonra iki basamaklı sayıları aşarak 100'ler kulübüne girmiş oldu. Bilindiği gibi Çin uzaya insan gönderen üçüncü ülke olma unvanını da elinde tutuyor.

Geçtiğimiz aylarda 'yerden uzaya' fırlattığı bir roketle kendine ait eski bir uyduyu vuran Çin geleceğin 'uzay savaşları'nda ben de varım mesajını vermişti.

(CHA)