kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hedeflerinden biri Türkiye

İngiliz araştırmacı gazeteciye göre El Kaide lideri Ladin, çekirdek kadro komutanlarıyla Mağrip'e yayılıyor. Sırada Türkiye, Lübnan ve Suriye var..
Çekirdek kadro... Yani El Kaide'nin yeni nesil komutanları. Hepsi, örgütün iki numarası Ayman El Zevahiri'ye bağlı. Onun onayıyla hedefteki ülkelere gidiyor, yerel örgütlerle "franchise" anlaşması yapıp saldırıya geçiyorlar. İngiliz Telegraph gazetesinin diplomasi muhabiri David Blair'in haberine göre liderleri Usame bin Ladin, Pakistan'a kaçtığından bu yana yeni örgütlenme sistemine giren El Kaide hedeflerini seçti. İlk aşamada Mağrip ülkeleri yani Cezayir, Fas, Tunus var. İkinci dalga hedefin başında ise Türkiye geliyor. İngiliz güvenlik ve istihbarat yetkilileriyle konuşan muhabir Blair, haberinde "El Kaide'nin çekirdek kadrosunun ikinci sıradaki hedefi Türkiye, Suriye ve Lübnan'a yayılmak" diye yazdı.

'TÜRKİYE'DE YAKALANDI'
Lübnan'da iki hafta önce Fetih el İslam adlı örgütün aniden ortaya çıkıp orduyla çatışmasını delil olarak gösterdi. El Kaide'nin Irak operasyonlarının başına geçmesi için gönderdiği Abdülhadi El Iraki'nin de geçen yıl Türkiye'de yakalanıp ABD'ye teslim edildiğinin öne sürülmesinin, örgütün hedefini buraya yönelttiği yorumuna yol açtı. El Iraki'nin teslim edildiğini ortaya çıkaran bir El Kaide üyesi üstü kapalı "Türkiye'yi uyarmıştı". Milli İstihbarat Teşkilatı ise, El Iraki'nin ABD'ye teslim edildiği iddialarını reddetmiş, "Bu ismin Türkiye'ye girdiğine dair bir kaydın bulunmadığı" yönünde açıklamada bulunmuştu.

Pakistan'ın Veziristan aşiret bölgesini 'dünyanın terör başkenti' haline getiren örgüt liderleri aşiret korumasında yaşayıp yeni militanlar eğitiyor

ABD'nin Afganistan operasyonunda tüm eğitim ve üslenme kamplarını bombalamasından sonra El Kaide, sınırın diğer tarafına geçerek Pakistan'da üslendi. Aşiretler tarafından yönetilen Kuzey ve Güney Veziristan bölgelerinde tam bir koruma kalkanı altında yeniden örgütlenmeye başladı. Ladin ve yardımcısı Zevahiri'nin saklandığı tahmin edilen bölgede yasal olarak kontrol tamamen aşiretlerde. Pakistan güvenlik güçlerinin bu bölgeden içeri girme ve içeride operasyon düzenleme yetkisi yok. Devlet Başkanı Pervez Müşerref, ABD'nin baskıları sonucunda geçen yıl askeri operasyon düzenletti.

SUUDİ KRALI 'DÜŞMAN'
Ancak 600 askerin ölümüyle sonuçlanan operasyon sonunda birliklerini geri çekmek zorunda kaldı. Bu nedenle uzmanlara göre El Kaide'nin rejim olarak en büyük düşmanı da Pakistan ve Suudi Arabistan. Bu iki yönetimi Amerika'nın kuklası olarak gören örgüt, Müşerref ve Suudi Kralı Abdullah'ı devirmeyi hedefliyor. Ancak tüm olan karışıklıklar ve saldırılara rağmen iki lider de koltuklarını koruyor. Bu ve Avrupa ülkelerinde istedikleri gibi örgütlenip saldırı düzenleyememeleri de El Kaide'nin hedef alanını Türkiye ve Lübnan'a yöneltiyor. Telegraph gazetesi muhabiri Blair'e göre Pakistan'daki aşiret bölgelerinde bulunan "çekirdek kadro" El Kaide liderleri, yeniden eğitim kampları kuruyor.