kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Merkez sağ evliliğinde tehlike çanları

ANKA
Yeni Haber
Merkez sağdaki evlilik planları için tehlike çanları çalıyor. DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'la Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu arasında alınan birleşme kararı krize girdi.

DP'nin, Mumcu ile Ağar arasındaki protokolde yer alan bazı unsurlar konusunda bugüne kadar harekete geçmemesi, birleşme kararını Anavatan'ın yeniden gözden geçirmesine neden oldu. İki parti arasındaki kriz ise Parti Genel Merkezi'nde yapılan MKYK toplantısının ardından bir televizyon programına katılan Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun "pürüz" olduğuna ilişkin sözleriyle kamuoyuna yansıdı. Anavatan, güven bunalımının aşılması konusunda DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın atacağı adımları beklerken, yarın saat 10.00'da MYK'sını toplayacak. DP'den protokolün uygulanması konusunda bir adım gelmemesi halinde ise Anavatan, yarın yapacağı kongresinde DP'ye katılma kararı almayacak.

22 Temmuz'daki genel seçimlere DP çatısı altında gitme kararı alan merkez sağın iki partisi arasında, Yılmaz'ın DP'den aday olmak istemesiyle esmeye başlayan soğuk rüzgarlar yerini protokole DP'nin uymaması nedeniyle yaşanan krize bıraktı. Anavatan Genel Merkezi'nde partisinin MKYK'sını toplayan Genel Başkan Erkan Mumcu, zaman zaman kavgaya varan sert tartışmaların yaşandığı toplantının ardından, NTV'nin canlı yayınına katılarak, DP ile birleşme konusunda yaşanan krize ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Mumcu'nun yaptığı açıklamalar ise yarın yapılacak Anavatan kongresinde DP'ye katılma kararı alınmayabileceğinin işareti sayıldı.

KOMİSYON KURULDU

Anavatan'ın, birleşme kararını gözden geçirmesine ise DP'nin, Ağar ile Mumcu arasında imzalanan protokole uygun davranmaması ve gerekli adımların bugüne kadar atılmaması neden oldu. Anavatan, birleşmeyi tehlikeye atan krize, protokolde yer alan DP'nin 3 Haziran'da seçimli kongre yapması ve oluşturulacak Genel İdare Kurulu'nun da yarı yarıya Anavatan ve DP'den oluşması konusundaki karar konusunda DP ve Ağar'ın herhangi bir adım atmadığını, kongre ilanına çıkılmadığını gerekçelerden biri olarak gösteriyor.

Anavatan ve DP birleşme arefesinde esen soğuk rüzgarlar üzerine komisyon kurarken bu komisyonda Anavatan'dan Mehmet Keçeciler, Salih Uzun ve Oltan Sungurlu bulunuyor. DYP'den de Mahmut Nedim Bilgiç, Saffet Arıkan Bedük gibi isimlerin komisyonda yer aldığı kaydediliyor.

ANAVATAN BEKLEMEDE

Yaşanan kriz nedeniyle Anavatan ve DP'li kurmayların bu gece devam edecek toplantısı birleşme yönünde büyük önem taşırken, Anavatan da, DP'nin protokol gereği atılması gereken adımlar konusunda yarın sabaha kadar bekleme kararı aldığı bildirildi. DP'nin tutumunun, kongre öncesinde son kez saat 10.00'da toplanacak MYK'da değerlendirileceği ve son duruma göre de kongrenin yapılacağı belirtildi. Anavatan'lı kurmaylar, "Saat 10.00'da yapılacak toplantıya kadar DP'nin adım atmaması halinde birleşme mümkün olmayacak. Anavatan kongresini yapacak ve yoluna devam edecek" değerlendirmesinde bulundular.