kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Toplu sözleşme görüşmeleri yapıldı

Yeni Haber
Toplu sözleşme görüşmelerinin ikincisi Türk-İş'te gerçekleştirildi.

Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantı sonrasında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 10 gün önce toplu iş sözleşme görüşmelerinin başladığını hatırlatarak, "2007-2008 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesine ilişkin olarak 4 ana başlık halinde tekliflerini sundular. Ücret zamları, ücrete bağlı ödemeler ve oransal ödemeler, maktu ödemeler ve düzenleyici maddelerden oluşan önerileri bize ilettiler" dedi.

Bu teklifleri değerlendirdiklerini belirten Şahin, değerlendirme sonucunda teknik düzeyde bir çalışma yapılacağını kaydetti. Şahin, bu çalışma sonucunu takdim etmek üzere alt kademede bir ekibin oluşmasına karar verdiklerini açıklayarak, çalışmaların alt ve teknik düzeyde devam edeceğinin altını çizdi. Şahin, çalışmaların ardından en kısa zamanda tekrar bir araya gelerek 231 toplu iş sözleşmesini ilgilendiren bir mutabakat metninin imzalamayı düşündüklerini kaydetti.

TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ BİR AN ÖNCE BİTMELİ

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, 16 Mayıs'ta Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e tekliflerini sunduklarını anımsatarak, kamu toplu iş sözleşmelerin gelecek süreçte bitirilmesi için yapılacak çalışmaların neler olabileceğini görüşerek diğer kamu çalışanlarıyla ilgili genel bir değerlendirme yapılmak kaydıyla bir çalışma yapacaklarını söyledi.

Çalışma sonrasında kesin tekliflerin sunulması amacıyla tekrar bir araya geleceklerini ifade Kılıç, toplu iş görüşmelerinin bir an önce bitmesini istediklerini dile getirdi. Kılıç, toplu iş sözleşmelerinin bir an önce bitmesi için mutabakata vardıklarını sözlerine ekledi.

ORANLAR MÜZAKERE EDİLDİ

Toplantı sonrasında basının ne öneri sundunuz sorusu üzerine Şahin, önerinin açıklanması için erken olduğunu vurguladı. Şahin, "Zamanı gelince yüzde kaç istendi yüzde kaçta buluştuk görüşmelerin sonucunda bu ortaya çıkacaktır. Oranlarımızı müzakere ettik. Ancak, sonuca henüz yakın değiliz.

Sonuca yaklaştığımızda bunu açıklayacağız. Toplu iş sözleşmelerinin en can alıcı noktası yapılacak zam oranıdır. Zaten sonuçta da bu oranlardaki anlaşmadır. Bunu açıklamak için daha erken. Bunu açıklarsak toplu iş sözleşme sürecini sıkıntıya sokarız endişesi içindeyim " diye konuştu.

TEKNİK ÇALIŞMA YARIN BAŞLAYACAK

Teknik çalışmaların yarından itibaren başlayacağını dile getiren Şahin, bunu makul bir süre içinde sonuçlandırmayı düşündüklerini söyledi.

4C'ye tabi olan geçici işçilerle ilgili soru üzerine Şahin, özelleştirme sonrasında işsiz kalanların 4C kapsamında işe yerleştirildiğini belirterek, özelleştirme mağduriyetlerini gidermek için çalışma yaptıklarını anımsattı.

Şimdi 4C kapsamında çalışanların hükümeti eleştirdiklerini söyleyen Şahin, "Şimdi yeni taleplerle karşımıza çıkıyorlar. Mağduruz derseniz bize haksızlık etmiş olursunuz. Kendilerinden teşekkür beklerken, bu tür tavırlarını yadırgıyorum. Yeni talepleri değerlendiririz ama konuyu acıte etmesinler" dedi.

GERÇEKLEŞEN ENFLASYON DİKKATE ALINACAK

Bir gazetecinin 'Zam oranı gerekçeleşen enflasyon düzeyinde mi yoksa hedeflenen enflasyon düzeyinde mi olacak" sorusu üzerine Bakan Şahin, hedeflenen enflasyon oranında zam yapılmasına karşın enflasyonun çıkması durumunda aradaki farkın ödendiğine dikkat çekti. Şahin, yaşanan enflasyonu dikkate aldıklarını sözlerine ekledi.

4C'LELER TEPKİ GÖSTERDİ

Türk-İş çıkısında 4C'ye tabi memurlar yaşadıkları sıkıntıları Bakan Şahin'e anlattı. Bunun üzerine Şahin, sabırlı olmalarını söyledi. Merdivenlerin basamak basamak çıkıldığını dile getiren Şahin, "İstekleriniz için Memurlar Kanunu'nda değişiklik yapmamız gerekiyor. Hemen birden bire olmuyor. Seçim olacak diye popülist davranmıyoruz. Sakin olun. Sakın yadırganacak davranışlarda bulunmayın" diye konuştu.

(ANKA)