kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Arzuhan Doğan Yalçındağ Mehmet Ağar Erkan Mumcu Mustafa Koç

'Zamanında arkamda durmadınız'

DP Başkanı Mehmet Ağar, TÜSİAD'ı Güneydoğu ve erken seçim konusunda destek vermedikleri için eleştirdi. Ağar ayrıca, "Türkiye'nin benzer ülkelere göre ekonomi performansı daha düşük" dedi..
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, 2006 yılından beri erken seçim kararı alınmasını ısrarla dile getirdiklerini, erken seçim kararının geç alınmış olmasının Türkiye'yi mevcut gerilimli duruma taşıdığını söyledi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen 'Siyasi Parti Genel Başkanlarıyla Toplantı Dizisi'nin ikincisine Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ile katılan Ağar, TÜSİAD'ın da erken seçim istemine "istikrar bozulur" gerekçesiyle destek vermediğini hatırlatarak, "Zamanında seçim yapılmamasının ülkede ne sorunlar çıkardığını görüyoruz. Seçim istikrarı bozucu değil kuvvetlendirici bir unsurdur" dedi. Ağar ayrıca, son günlerde gündeme oturan "Kuzey Irak'a operasyon" tartışmalarına da atıfta bulunarak, bölgede güven ve istikrarı sağlamak için bütünlükçü bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu vurguladı ve "Zamanında bu konuda cesur açılımlar getirdik. TÜSİAD olarak sizin o dönemde arkamda durmadığınızı hatırlatmak isterim size" diye konuştu. Ağar, Türkiye'nin son yıllarda gösterdiği ekonomik performansa ilişkin de eleştirilerde bulundu. Ağar, bu büyümenin dünyadaki likidite bolluğuyla ilişkili olduğunu, Türkiye ile benzer özelliklere sahip ülkelerin daha yüksek performans gösterdiklerini söyledi.

BRECHT'E GÖNDERME

Konuşmasında sosyalist Alman tiyatro adamı Bertold Brecht'in "Kafkas Tebeşir Dairesi" adlı oyununa gönderme yapan Ağar, Türkiye'yi bir tebeşir dairesi içinde çekiştirilip duran çocuğa benzetti. Ağar, "Türkiye, adeta tebeşir dairesinin içerisindeki çocuğun ızdırapları gibidir. Herkes bir tarafından çekmek suretiyle Türkiye'nin enerjisini tüketmeye, varlığını acıtmaya çalışıyor" yorumunu yaptı. Türkiye'deki siyasetin bir çatışma zeminine doğru sürüklendiğini vurgulayan Ağar, bunun nedeninin de siyasetin önemli ölçüde güçsüzleştirilmesinden kaynaklandığını savundu. Siyasetin Türkiye'nin temel meselelerini tartışma içine alamadığını belirten Ağar, Türkiye'de bir tarafın laikliğin bir tarafın da dinin muhafızlığına soyunduğunu ifade ederek, "Biz bu değerler üzerinden yapılan siyasete karşıyız. Bu oyunu sürdürenlerin son günü 22 Temmuz olacak" dedi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Yalçındağ, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi kararının aceleye getirildiğini, Cumhurbaşkanı'nın yetkileri ile birlikte daha geniş bir siyasi sistem tasarımı çerçevesinde tartışılması gerektiğini yineledi.