kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sayıştay’ın 145’inci kuruluş yıldönümünde Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve Sayıştay Başkanı Mehmet Damar’la birlikte oturdu.

Erdoğan: Borç acizliğin kamçısı değil

ANKARA
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ülkelerin borçlu olma kriterinin kamu borç stoku büyüklüğüyle değil, bunun GSMH'ya oranı ile ölçüleceğini belirtirken, "Atalarımız borç yiğidin kamçısıdır derken, acizliğin kamçısı değil, yiğidin kamçısıdır derler. Yoksa ABD dünyanın en borçlu ülkelerindin biridir" dedi. Türkiye'nin geçmişte suistimallerden çok çektiğini vurgulayan Erdoğan, "Sayıştay adeta bir hesap makinesidir. Adaletin terazisini tutan devletin en önemli elidir" dedi. Erdoğan geçen yıl mayıs-haziranda yaşanan dalgalanmaların önceki yıllardakilere benzer krizlere dönüşmemesini ekonomik dengelerin önlediğini söyledi. Erdoğan, "Eğer bu imkâna kavuşmamış olsaydık çok büyük bir darbe yaşardık" dedi. Erdoğan, Sayıştay'ın 145'inci kuruluş yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada, AK Parti hükümeti göreve geldiğinde Türkiye'nin IMF'ye borcunun 23.5 milyar dolar olduğunu, şu anda bunu 9 milyar dolara düşürdüklerini belirterek şunları söyledi:

SAYIŞTAY İTİBAR İSTEDİ
"Göreve geldiğimizde Merkez Bankası'nın döviz rezervi 26 milyar dolardı. Ama şu anda Merkez Bankası'nın döviz rezervi, altın hariç, 65 milyar dolar olmuştur. Eğer bu imkana kavuşmamış olsaydık şu Mayıs-Haziran krizinde çok büyük bir darbeyi, 90 krizlerinde veyahut da 2000-2001 krizlerinde yaşadığımız gibi yine yaşardık. Fakat şimdi ayak yere sağlam basıyor. Ekonomide şimdi ayak yere sağlam bastığı içindir ki ciddi rahatsızlık yaşamadık. Kaldı ki petrolün varili 22 dolar civarındaydı, şimdi 70 dolara ulaştı." Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, devlet hazinesinin ve halkın çıkarlarının bekçiliğini yapan kurumunun raporlarına daha çok itibar edilmesini istedi. Damar şöyle konuştu: "1996 yılında ise kanunumuzda yapılan bir değişiklikle Sayıştay raporlarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüleceği ve komisyon önerisi ile birlikte TBMM Genel Kurulu'na sunulacağı hükme bağlanmıştır. Ancak TBMM İçtüzüğünde gerekli değişikliklerin yapılmamış olması ve ilgili komisyonun yoğun iş hacmi nedeniyle bu hüküm yeterinde işlerlik kazanmamıştır."