kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
AB VE ABD İLİŞKİSİNİ DEĞERLENDİRDİ Muharrem Sarıkaya’nın sorularını yanıtlayan DP lideri Mehmet Ağar, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecini, ABD ile yaşadığı krizi, Rusya, İran ve diğer komşu ülkelerle olan ilişkiler üzerine düşündüklerini söyledi.

Diasporayı düşmansız bırakmak bizim işimiz

MUHARREM SARIKAYA
MUHARREM SARIKAYA
Ağar, soykırım iddiaları nedeniyle Türkiye'yi zora sokan Ermenistan'la ilişki konusunda konuştu: 900 yıllık ilişkinin son yüzyılında bazı acılar yaşanmışsa, 800 yüzyılı kimse bir kenara itmemeli ..
Dokuz yüzyıllık ilişkimizin son yüzyılında bazı acılar yaşanmışsa, 800 yüzyılı kimse bir kenara itmemeli..." Demokrat Parti lideri Mehmet Ağar, ABD ve AB ülkelerinde "soykırım iddiası" nedeniyle Türkiye'yi sıkıntıya sokan Ermenistan ile soruna böyle yaklaşıyor. Hatta, "Ermeni diasporasını düşmansız bırakmanın da Türkiye'nin işi olduğuna" inanıyor. DP liderinin arkadaşımız Uğur Becerikli ile birlikte sorduğumuz sorulara verdiği yanıtlar şöyle oldu:

DIŞ, İÇE ALET EDİLDİ
"Dış politika fazlasıyla iç politikaya alet edildi. Nihayetinde, AB ve benzer meselelerin hepsi dış politikanın kendi çizgileri içinde olmalı. AB'nin bugünkü iktidar yapısı da göz önüne alınınca, sürece bir merkez sağ iktidarın ö n e m l i katkıları olacaktır. AB, hükümetin zaman zaman yanında zaman zaman da iç politika endişeleriyle karşısında olma çelişki hep yaşamıştır. Bunun sebebi, dış politikanın iç politikaya alet edilmesidir.

"AB, TÜRKİYE'NİN HAKKI"

"AB, Türkiye'nin anasının ak sütü gibi hakkı olan bir süreçtir. Bu anlaşmalarla teminat altına alınmıştır. Geri dönüş söz konusu olamaz. Ancak, Türkiye her adayın tabii olduğu şartların dışına çıkarılmıştır. Yanlış olan tablo buradadır. Türkiye, bir başka hükümetle bu konuda ciddi müzakereler yapacaktır. Türkiye, Türkiye gibi yönetildiği vakit bütün bu zorlukların üstesinden gelir. Gelişen süreçte, dünya konjonktürü, AB'nin Türkiye'ye olan ihtiyacını daha da fazla ortaya çıkaracaktır. Türkiye kendi hakkı olanı istemektedir. Kimseden bir lütuf filan beklememektedir. Bugün bir takım AB ülkelerinin iç politika hesaplarının önümüzdeki süreçte bir sağduyu çizgisi içinde yerli yerine oturacaktır. Türkiye hem kendi marjlarını muhafaza edecek, kendi duruşunu güçlendirerek, yürümeye devam edecektir.

ABD RAHATSIZ ETMEMELİ

"Türk-Amerikan ilişkileri bir günde yön değiştirecek zafiyet içinde değildir. Ama müttefiklik ilişkilerinin herkesin üzerine yüklediği zorunluluklar vardır. Nitekim, ABD Irak'la ilişkilerindeki sıkıntılarını aşacak yegane ülkenin Türkiye olduğunu bilmektedir. Sözcüleri de söylüyor bunu; Türkiye'yi rahatsız ve rencide edecek bir takım girişimlere mani olmak ihtiyacı hissediliyor; fakat fiilen yapılamıyor. ABD'nin kontrolünde olduğu bilenen bölgeden Türkiye'yi rahatsız edecek bir şey olmamalıdır."

İRAN'IN BAŞAĞRISI
"İran kendi meselelerini dünya siyasetine taşımayı başarmıştır. İran'la 500 senedir askeri bir çatışmanın olmadığı bir komşuluk münasebeti vardır. AB ve ABD ile sorunlarının çözülmesinde Türkiye bir gayret içindedir. Olumlu gelişmelerin olacağı işareti verilmektedir

GÖNÜL TELİM TİTRER
"Balkanlar, gittiğiniz vakit gönül tellerinizin titrediği yerlerdir. Önemli ölçüde işadamlarımız da buralarda bir nefes almaya başlamışlardır. Türkiye bugün bu kültürel insani, ticari ilişkilerini arttırarak bu bölgelerle münasebetlerini ileriye doğru taşıyabilir. Nihayetinde gelişmiş ve yaygın demokrasi Balkanlar'da oturmaya başlamıştır.