kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Demokrasi 27 Mayıs'la başladı!

Sevsinler demokrat kardeşlerimi.. O peşinde koştukları demokrasi dedikleri şeyle ilgili kaç temel varsa, hepsi 27 Mayıs İhtilali ile atıldı.
Özgürlük.. Eşitlik.. Adalet.. Kardeşlik..
Bunlar Fransız İhtilali'nin dünyanın sosyal yaşamını değiştiren, çağ atlatan parola sözcükleriydi..
Dördü de Türkiye'ye 27 Mayıs 1960 devrimi ile geldi..
Cumhuriyet tarihinin en özgür, insan ve toplum hakları açısından en ileri anayasası 27 Mayıs'ta yazıldı.. Sonradan kuşa çevirdiler, bakmayın.
Cumhuriyet tarihinin en adil seçimleri, 27 Mayıs yasaları ile yapıldı.. Tek, bir tek oyu bile ziyan etmeyen sistemi 27 Mayısçılar getirdi. Örnek.. Türkiye İşçi Partisi, ilk ve son kez, o gerçek demokratik yasa ile yapılan seçimlerde TBMM'ye girdi.
Yargıç güvencesi o dönem yasaları ile sağlandı. İktidarların keyfi yönetimlerini, istedikleri yasayı çıkarmalarını önleyen Anayasa Mahkemesi o devirde kuruldu.
İşçiler, o devirde ilk defa, özgür sendikalar kurabildi ve grev hakkı elde etti.
Basın özgürlüğü çağın ötesindeki yasalarla teminat altına alındı. 212 sayılı kanunla Fikir İşçileri köle olmaktan çıkıp, insanca koşullara ve güvencelere kavuştu.
Basına İspat Hakkı 27 Mayıs'ta tanındı. Komik gelir bugün. Birine hırsız dedi mi, hırsız olduğunu ispat hakkı bile verilmezdi, o devirde gazeteciye. İspat Hakkı isteyenlere gülerdi, Demokrat Parti sözcüleri. "O ne? İsmail Hakkı mı?" Ülkenin en saygın, en ünlü gazetecileri sadece uşak olmadıkları için hapisteydi, 27 Mayıs sabahı.
TRT, özerk olarak düzenlendi. Özerk.. Bugünkü gibi lafta bağımsız değil..
Üniversiteler özerkleşti.
"Plan mı, o da ne?.. Pilav olmasın sakın" diye de, keh keh gülüyordu, Demokrat Parti sözcüleri.. Devlet Planlama Teşkilatı, 27 Mayıs'ta kuruldu. Planlı ekonomiye 27 Mayıs'ta geçildi.
Bugün şaka gibi gelir.. Seyahat Özgürlüğü fiilen yoktu. Demokrat Partili, Vatan Cepheli değilseniz, yurtdışına çıkamazdınız. 27 Mayıs bu özgürlüğü herkese tanıdı.
Toplantı yapmak, gösteri yürüyüşü düzenlemek yasaktı.. 27 Mayıs izin almayı bile kaldırdı, haber vermeyi yeterli buldu.
Türkiye polis devleti olmaktan 27 Mayıs'ta çıktı. Hak, hukuk, adalet devleti oldu. İnsan hakları, insanların vazgeçilmez hakları olarak anayasaya yazıldı.
Türkiye, siyasal, toplumsal, bireysel, kurumsal, en özgür günlerini, insan hakları açısından en yüksek düzeyini 27 Mayıs Anayasası sayesinde buldu..
Türk insanı, insan olduğunu 27 Mayıs'ta gördü, anladı.
Ardından gelenler "Bu insanlar bu kadar özgürlüğe layık değil" diye kısmaya başladılar.. Kısa kısa geldiğimiz gün bugün, anlayın ötesini..
26 Mayıs'ı bilmeyenler, 28 Mayıs'ta gerçekleşenleri hatırlamayanlar, 27 Mayıs'a dil uzatıyorlar. Çabaları boşuna.. İstedikleri kadar sövsünler, tarihi ve onun yazdığı gerçekleri değiştiremeyecekler.
Cumhuriyet Ordusuna her fırsatta "Faşist" diye saldıranlar, bu ordunun başlangıçtan itibaren, sadece ve sadece demokratik hareketler yaptığını, ülke içinde işler çıkmaza girince, müdahale edip, her şeyi düzelttikten sonra, yönetimi mümkün olan en kısa zamanda sivillere devrederek, kışlasına çekildiğini görmezden geliyorlar..
Önemli değil..
Önemli olan..
Bu ülkede hâlâ en itibarlı, en güvenilen kurum Ordu. Tüm anketlerde açık ara önde geliyor.
Bu ülke insanı gece başını yastığa koyduğunda, güvence içinde uyuyorsa, bu Ordu sayesinde.. Onu da biliyor!..
Atatürkçü, ilerici, devrimci, laik Cumhuriyet Ordusu durdukça, Türkiye Cumhuriyeti de duracaktır.
Kimsenin şüphesi olmasın!..