kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

EPDK, PO'yu beklemeye aldı

Yeni Haber
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Çalık-Indian Oil'e Ceyhan'da rafineri kurma izni verirken, Petrol Ofisi'nin teklifini ise beklemeye aldı.

Çalık Grubu, 90 gün içinde gerekli prosedürleri yerine getirerek lisansını alacak. Grup, 5 milyar dolarlık yatırım yapacak, rafinerinin 15 milyon ton işleme kapasitesi olacak.

EPDK, özel sektöre rafineri kurmanın yolunu açarken, ilk izin de Çalık-Indian Oil'e çıktı. EPDK, lisans sürecinin başlaması için "uygun bulma" kararını 29 Mayıs akşamı yaptığı toplantıda değerlendirdi. Rafineri kurmak için üç şirket başvurmuştu.

Çalık Grubu dışında Petrol Ofisi ve Socak-Turcas da başvuruda bulundu. EPDK yetkilileri, Petrol Ofisi'nin başvurusunun hukuki değerlendirme alındıktan sonra değerlendirileceğini, bu nedenle beklemeye alındığını bildirdi. İhaleyi kazanan Çalık Grubu 90 gün içinde gerekli prosedürleri yerine getirerek lisansını alabilecek.

Bu kapsamda öncelikle EPDK'ya ÇED raporu iletilecek. Çalık Grubu, 5 milyar dolarlık yatırım yapacak. Kuracağı rafineride 15 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip olacak.

EPDK SÜREYİ UZATMIŞTI

Petrol rafinerisi kurmak için EPDK'ya başvuran Petrol Ofisi, Çalık-Indian Oil ve Socar-Turcas ortaklığı daha önce Çevre yönetmeliği'ne takılmıştı.

Rafineri yatırımlarının önünü açmak için yönetmelikte değişikliğe giden EPDK "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararına veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararına ilişkin belgeyi EPDK'ya ibraz etme zorunluluğu getirdi. EPDK, değerlendirme süresini ise 60 günden 90 güne çıkardı.

5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Çalık-Indian Oil 5 milyar dolar, Socar-Turcas ise 4 milyar ve Petrol Ofisi 2 milyar dolar, dolarlık rafineri yatırımı için EPDK'ya başvuruda bulunmuştu.

Yatırımlar EPDK'nın yönetmelikte "Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliği'nin 10'uncu maddesinde" değişiklik yapmaması nedeniyle askıda bekletiliyordu. Yönetmelik değişikliği ile Ceyhan'da rafineri kurmak isteyenlerin yatırımcıların önü açılmış oldu.

(ANKA)