kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bonozedelere ödeme

Yeni Haber
İmar Bankası'ndan bono alan 22 bin kişiye ödeme yapılmasını öngören yasa Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yasa'nın onaylanması ile birlikte, bonozedelere 728 milyon 350 bin 435 YTL tutarında ödeme yapılmasının önü açıldı.

"İmar Bankası Tarafından İkincil Piyasada Devlet İç Borçlanma Senedi Satışı Adı Altında Toplanan Tutarların Devlet İç Borçlanma Senetleriyle Ödenmesini Öngören Kanunu" kapsamında toplam 22 bin 517 bonozedeye 728 milyon 350 bin 435 YTL tutarında ödeme yapılacak.

Devlet borçlanma senetlerinin toplam nominal değeri 1 milyar 23 milyon 672 bin YTL olarak belirlenirken, ödemeler ise 728.3 milyon YTL işlem tutarı üzerinden yapılacak. Bonozedelere ödeme şekli konusunda nihai kararı Bakanlar Kurulu verecek.

İŞTE AYRINTILAR....


İmar Bankasından hazine bonosu alanlara yapılacak ödemelerde, İmar Bankası Devlet İç Borçlanma Senedi alımı amacıyla yatırılan tutarları ifade eden işlem tutarları esas alınacak.

İmar Bankası tarafından ikincil piyasada devlet iç borçlanma senedi satışı adı altında toplanan tutarların, devlet iç borçlanma senetleriyle ödenmesini öngören kanun, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yasaya göre, İmar Bankası tarafından ikincil piyasada devlet iç borçlanma senedi satışı adı altında toplanan tutarlar, Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilecek özel tertip devlet iç borçlanma senetleri kullanılmak suretiyle TMSF aracılığıyla ödenecek.

Yapılacak ödemelerde, hak sahipliğinin tespitinde İmar Bankası kayıtları esas alınacak.

Hak sahiplerinden talep toplanması, talep toplamanın şekli ve süresi, hak sahipliğinin ispatında aranacak belgeler, ödemeye aracı olacak bankanın tespiti, nakden ve defaten yapılacak ödemenin şekli ve süresi ile kesinleşmiş idari yargı kararlarına veya bu nitelikteki kararlara dayalı icra takiplerine ilişkin her türlü ödemeler, uygulanacak faiz oranı ile faizin başlangıç tarihi, hak sahiplerine yapılacak ödeme nedeniyle istenebilecek ibraname ve diğer belgelerin içeriğiyle ödemelere ilişkin diğer usul ve esaslar, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Ödemelerde, İmar Bankası devlet iç borçlanma senedi alımı amacıyla yatırılan tutarları ifade eden işlem tutarları esas alınacak.

ŞİKAYET HAKKI SAKLI TUTULACAK

Devlet iç borçlanma senedi alımı amacıyla İmar Bankasına yatırılan tutarlar nedeniyle idari yargı mercilerinde açılmış olan davalara ilişkin mahkeme kararlarının, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra icra takibine konu edilmesi halinde, vekalet ücretinde, Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uygulanacak.

Takip borçlusunun, idarelerin icra takibindeki işlemlere karşı şikayet hakları saklı tutulacak. Mahkeme kararlarında veya icra takip sürecinde ilgili idareler lehine verilecek her türlü alacak kararı, bu Kanuna göre yapılacak ödemelerden mahsup yoluyla tahsil edilerek ilgili kurumların hesaplarına aktarılacak.

HAK SAHİBİ OLMAYANLARA ÖDEME YAPILMAYACAK


Hak sahibi olmadığı anlaşılanlara, İmar Bankasının bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırıldığı tarihten sonra karşılıksız devlet iç borçlanma senedi aldığı tespit edilenlere, İmar Bankası ortakları ile bunların ana, baba, eş ve çocukları ile bankanın yönetim kurulu ve kredi komitesi başkan ve üyeleri, genel müdür ve yardımcıları, imzaları bankayı ilzam eden memurları ile şube müdürleri veya bunlar adına hareket eden kişilerce alınan veya bu kişilerin ayrı ayrı veya birlikte doğrudan veya dolaylı olarak yönetim ve denetimine sahip oldukları kuruluşlarca alınan, İmar Bankası personelinin kurmuş olduğu munzam veya yardımlaşma sandık ve vakıflarca alınan karşılıksız devlet iç borçlanma senetlerine ilişkin olarak, TMSF tarafından herhangi bir ödeme yapılmayacak.

İmar Bankasından devlet iç borçlanma senedi almamasına rağmen, sahte olarak düzenlediği veya sahte olduğunu bildiği belgeleri ibraz eden, ettiren veya kendisine ya da bir başkasına ödeme yapılmasını talep eden kişilere, fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde, 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

BANKA YETKİLİLERİNİN MAL VARLIKLARI...

İmar Bankasının bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izninin kaldırıldığı tarihten önce gerçekleştirilen fiiller nedeniyle bu Kanun hükümlerine göre ödeme yapılmasına veya ödeme yapılacak olmasına sebebiyet veren İmar Bankası yönetim kurulu ve kredi komitesi başkan ve üyeleri ile genel müdür, genel müdür yardımcıları, imzaları bankayı ilzam eden memurları ve şube müdürleri ile yönetim ve denetimini doğrudan veya dolaylı olarak tek başına veya birlikte elinde bulunduran ortaklarının, kendilerine, eşlerine ve çocuklarına ait bankalar ve banka dışı mali kurumlar ile diğer gerçek ve tüzel kişiler nezdindeki, kiralık kasa mevcutları da dahil olmak üzere, hak ve alacaklarının dondurulmasına, her türlü mal, hak ve alacakların üzerindeki tasarruf yetkisinin tamamen veya kısmen kaldırılmasına, mal, kıymetli evrak, nakit ve diğer değerlerin zaptına, bunların bir tevdi mahalline yatırılmasına ve hak ve alacakların üzerine diğer tedbirlerin konulmasına, TMSF'nin talebi üzerine ilgili bankanın merkezinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hakimi, yargılama sırasında ise mahkeme tarafından karar verilecek.

Ancak bu kişilerin, TCK ile diğer kanunlardan doğan cezai ve hukuki sorumlulukları saklı tutulacak. Ayrıca, bu Kanun kapsamında yapılacak ödemeler, Hazine adına TMSF tarafından takip ve tahsil edilecek.Kanun uyarınca yapılacak inceleme ve denetlemeler sonucunda hak sahiplerine yapılan ödemelerde, hak sahibinin beyanının aksine bir durumun veya ilgiliye fazladan veya haksız bir ödeme yapıldığının tespiti halinde, fazladan veya haksız ödenen meblağ, TMSF tarafından ödenen kişiden tahsil edilecek.

ÖZEL TİP DEVLET İÇ BORÇLANMA SENETLERİ

İmar Bankası tarafından, karşılığında devlet iç borçlanma senedi bulunmamasına rağmen ikincil piyasada devlet iç borçlanma senedi satışı adı altında toplanan tutarlar için TMSF tarafından yapılacak her türlü ödemenin gerçekleştirilebilmesi amacıyla, Hazine Müsteşarlığınca TMSF'ye özel tertip devlet iç borçlanma senetleri ihraç edilecek.

BDDK'da 10 olan daire başkanlığı sayısı 15'e, BDDK ve TMSF'deki başkan danışmanı sayısı da 5'ten 10'a çıkarılıyor. TMSF'nin iç denetimi fon tarafından belirlenecek esas ve usuller çerçevesinde, dış denetimi ise Sayıştay tarafından yapılacak.

VERGİLER ÖDEMEDEN SONRA TAHSİL EDİLECEK

TMSF'ye devredilen bankalarda off-shore hesabı açtıran vatandaşlardan, kanunun yayımlandığı tarihe kadar ödenmemiş vergileri ve bunlara bağlı ceza ve gecikme faizleri, off-shore hesabındaki paranın mevduat sahibine ödenmesinden sonra tahsil edilecek.

Kanun çerçevesinde yapılacak faiz ödemelerinin, Gelir Vergisi Kanununun uygulanması bakımından mevduat faizi addolunması, ödeme tarihi itibariyle tahakkuk etmiş sayılarak, yüzde 15 oranında gelir vergisine tabi tutulmasını öngören hüküm ise metinden çıkarıldı.