kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Türkiye, küresel ısınmanın etkilerini en şiddetli yaşayacak ülkeler arasında yer alıyor.

'Suyunu boşa harcama...'

Türkiye'nin en önemli sivil toplum örgütlenmelerinden biri TEMA Vakfı'nın çevresinde gerçekleşmektedir. 2006 yılında "Toprak yoksa hayat yok. El koyun!" ana temasıyla topraklarımızın korunması için bir kampanya başlattılar. Bu kampanyanın ardından şimdi de evlerdeki gereksiz su tüketiminin önlenmesi için bireysel çabaların ne kadar büyük fark yaratacağına dikkat çekmek ve kamuoyunu bilinçlendirmek amacıyla "Suyunu boşa harcama..." kampanyası başlattılar. Alem FM'deki Gölgede Muhabbet programım, pazar günleri saat 11.00- 13.00 arasında. Geçen hafta TEMA'yı desteklemek için programımın büyük bir bölümünü kampanyaya ayırdım. Önümüzdeki haftalarda da devam edeceğim. TEMA Vakfı'nın önerilerini hemen evimde uygulamaya başladım. Çevre sorunlarına duyarlı bir adam olmama rağmen, suyu kurtarmanın basit yollarının bir kısmını daha önce uygulamadığım için de kendime çok kızdım. Bu haftaki yazımı, bu çok önemli konuya ayırıyorum. TEMA Vakfı'nın önerilerini lütfen evlerinizde, iş yerlerinizde, tatilde, gittiğiniz otellerde uygulayınız. Çevrenizi de bu konuda bilinçlendirmek için zaman ayırınız, iletişim kurunuz...

KURAKLIK KAPIDA!
Dört kişilik bir aile, yılda 140 ton su kurtarabilir. Bilim adamları, küresel ısınmanın son 50 yılda, insan eliyle arttığını ve asırlarca süreceğini resmen ilan etti. Buna göre Türkiye, küresel ısınmanın etkilerini en şiddetli yaşayacak ülkeler arasında ve bu etkilerin en önemlilerinden biri de kuraklık. İçinde bulunduğumuz dönemde, ülkemizde yaşanan kuraklık, halkın bu konudaki duyarlılığını artırdı. "Suyunu boşa harcama..." kampanyası, bu duyarlılığı harekete geçirmeyi hedefliyor. Bir ev, yılda 140 ton suyu kurtarabiliyor. Ayşe Hanım, Figen Hanım'a söylese, Zeynep Hanım, Muhsin Bey'i uyarsa, bu hareket haneden haneye sıçrasa, milyonlara yayılsa, Türkiye'nin tonlarca suyunu kurtarmak için hep birlikte harekete geçilse... Bir ev bile fark yaratır. TEMA Vakfı, dört kişilik bir ailenin; musluğun gereksiz yere akmasına izin vermeyerek, kısa duş alarak, bulaşıklarını makinede yıkayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak, güneş battıktan sonra bahçe sulayarak, bir yılda 140 ton su tasarrufu yapabileceğini açıkladı. Kampanyanın iletişim mecralarından biri olan www.suyunubosaharcama.org internet sitesini ziyaret edenler, bireysel önlemleri öğrenirken, kendi evlerindeki tasarruf miktarlarını da hesaplayabilecek.

DUŞU KISA YAPIN

Evde suyumuzu kurtarmanın 10 basit yolu: 1. Musluğu açık bırakmayın: Her gün sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az su tüketirsiniz. Dört kişilik bir aile, bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir. 2. Bulaşıklarınızı elde değil makinede yıkayın: Dört kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84-126 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makinesi, aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton suyu kurtarmanız demektir. 3. Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın: Diş fırçalarken ya da tıraş olurken, kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur. Dört kişilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur. 4. Daha kısa duş alın: Beş dakikalık bir duşta ortalama 60 lt. su harcarsınız. Dört kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini bir dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton su kurtarırsınız. 5. Gereksiz yere sifon çekmeyin: Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Dört kişilik bir ailenin her ferdi, sifonu günde bir kez amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur. 6. Sifona plastik bir şişe yerleştirin: 1,5 litrelik bir pet şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sadece bu basit bir önlemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz. 7. Duş başlığınızı değiştirin: Yeni çıkan suyu daha iyi püskürten ekonomik duş başlıklarından alın. Böylece suyu daha az açarak, tazyikli bir duş alabilirsiniz. 8. Muslukları tamir ettirin: Evdeki tüm muslukların su kaçırmadığından emin olun. Her saniye bir damla damlayan musluk yılda 1 ton su harcar. 9. Su kaçaklarını engelleyin: Evinizde ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su harcar. 10. Çamaşır makinesini ekonomik kullanın: Bir çamaşır makinesi, tek çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kullansanız, yılda dokuz ton suyu kurtarırsınız. ...Unutmayalım bir ev bile büyük fark yaratıyor. Petrolsüz milyonlarca yıl yaşadık, ama susuz birkaç gün dayanabilir miyiz?