kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Mayıs 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünya patlamayı konuşuyor

Yeni Haber
Ankara'da gerçekleştirilen terör saldırısının tüm dünyadaki yankıları sürüyor. Saldırı nedeniyle yaşanan paniğe dikkat çeken yabancı medya, saldırın siyasi kriz ortamında meydana geldiği ve PKK üzerinde durulduğunu duyurdular. New York Times gazetesi, "Patlama, Kuzey Irak'a operasyon baskısını artıracak" derken Financial Times, Türkiye'de son haftalarda siyasi gerilimlerin arttığına işaret etti.

NY: "PATLAMA, KUZEY IRAK'A OPERASYON BASKISINI ARTTIRACAK"

New York Times gazetesi, patlamanın Türkiye açısından hassas bir dönemde gerçekleştiğini yazan gazete, olayın arkasında PKK'nın olduğunun sanıldığını aktırdı. Gazete, "Patlama aynı zamanda Türk ordusu içindeki, Türkiye'nin güneyinde ve Irak sınırındaki dağlarda üstlenen ayrılıkçı Kürtlere yönelik bir saldırı yapılması yönündeki baskıyı arttıracak" diye yazdı.

FT: "SİYASİ GERİLİMLER SON HAFTALARDA ARTTI"

Ekonomi gazetesi Financial Times da, saldırıyı üstlenen olmadığına dikkat çekerken "Türkiye'de son haftalarda siyasi gerilimler, hükümet ile askerler arasındaki çatışma sonucunda arttı" görüşünü dile getirdi. Gazete, saldırın PKK tarafından gerçekleşmiş olabileceği spekülasyonların patlayıcı türü nedeniyle arttığını da kaydetti.

WP: "SAVUNMA FUARINA EV SAHİPLİĞİ YAPILIRKEN OLDU"

Washington Post gazetesi de olayı üstlenen kimsenin olmadığını vurgulayan gazete, patlamanın Türkiye'nin Savunma Fuarı'na ev sahipliği yaptığı dönemde gerçekleştiğini dikkat çekti. WT, haberinde Türkiye'deki son siyasi gelişmelere yer vererek, İslami hükümete laik çevrelerin karşı olduğunu, gösteriler düzenlendiğini ve erken seçim kararı alındığını anımsattı.

LA: "PKK ÜZERİNDE DURULUYOR"


Los Angeles Times da olaydan PKK'nın sorumlu olduğu üzerinde durulduğunu belirterek, "Eğer bugünkü patlamanın arkasında Kürt asiler çıkarsa, muhtemelen Kuzey Irak'a yönelik bir operasyon yapılması yönündeki toplumsal baskı artacak. ABD ve batılı devletler Türk askerinin Irak sınırlarını geçmemesine karşı" denildi. Haberde PKK'nın bahar ile birlikte saldırılarını arttırdığına işaret edildi.

TIMES: "PKK KÜZEY IRAK'TAN PATLAYICI SAĞLADIĞINA İNANILIYOR"

İngiliz The Times gazetesi de "Kürt asileri patlamadan sorumlu tutuluyor" başlığını kullandığı haberinde PKK'nın Kürtlerin kontrolündeki Kuzey Irak'tan "önemli miktarda" patlayıcı sağlandığını, bunun çoğunun Türkiye'ye kaçırıldığına inanıldığını yazdı.

EL PAIS: "BAŞKENTİN KALBİNDE PANİK"

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais de, saldırının Türkiye'nin başkentinin kalbinde panik yarattığını yazdı. Irak savaşının ardından Türkiye'nin uluslararası terörizmin saldırılarına maruz kaldığını kaydeden gazete, son bir ayda Türkiye'nin ciddi bir siyasi kriz yaşadığını da belirtti.

USA TODAY: "KÜRT ASİLER KONUSUNDA ARTAN BİR SABIRSIZLIK VAR"

USA Today de, kanlı olayın arkasında PKK'nın olduğunu ihtimali üzerinde durulduğunu kaydetti. Büyükanıt'ın olaydan sondaki açıklamasında "Terörist grupları kim besliyor" dediğini vurgulayan gazete, "Büyükanıt, Avrupa'yı PKK sempatizanlarının terör örgütüne yardım yapmasını önlemek konusunda yeterli çabayı göstermemekle suçladı" diye yazdı.

INDEPENDENT: "SEÇİM ÖNCESİ GERİLİMİ YÜKSELTMEYE AMAÇLI"

İngiliz The İndependente de, saldırının Ankara'da son 10 yılda gerçekleştirilen saldırılardan en kötülerinden biri olduğunu kaydederek "Analistler, saldırının büyük bir olasılıkla Temmuz seçimi öncesi gerilimi yükseltmeyi amaçladığını söylüyorlar" diye yazdı.

LE MONDE: "SALDIRI CİDDİ SİYASİ GERİLİM DÖNEMİNDE OLDU"

Fransız Le Monde gazetesi ise saldırıda kullanılan patlayıcı tipinin PKK tarafından kullanılana benzediği belirtildiğine dikkat çekerken saldırın laikler ile hükümet arasındaki "ciddi bir siyasi gerilimin yaşandığı" bir döneme denk geldiğine vurgu yaptı.

FIGARO: "ÖLDÜRÜCÜ PATLAMA"

Büyük Fransız gazetelerinden Le Figaro da "Öldürücü patlama" başlıklı haberinde, tv kanallarınca gösterilen görütünlerin kanlı sahneleri yansıttığını belirtirken son yıllarda "Kürt militanlarınin kent merkezlerindeki gerçekleştirilen saldırıları üstlendikleri"ne işaret etti.

EL MUNDO: "SİYASİ KRİZ ORTASINDAKİ SALDIRI"

İspanyol El Mundo da, Ankara'daki terör saldırısının kentin bir ticari merkezinde gerçekleştirildiğini kaydederken saldırının Türkiye'deki yeni cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle yaşanan siyasi kriz ortasında meydana geldiğine dikkat çekti.

DW: "BAŞKENTİN KALBİNDE PATLAMA"

Alman yayın kurumu Deutsche Welle de "Türkiye'nin başkentinin kalbinde güçlü patlama" başlığı ile verdiği haberde saldırı konusunda hiçbir grubun sorumluluğunu üstlenmemesine karsın geçmişte Türkiye'de Kürt ayrılıkçıları, solcu militanlar ve katı İslamcılarca bomba saldırılarının gerçekleştirildiğini anımsattı.

(ANKA)