kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Mitingin yankıları sürüyor

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Mitingin yankıları sürüyor
İzmir'de yapılan Cumhuriyet mitinginin uluslararası basındaki yankıları sürüyor. BBC, İzmir mitinginde balıkçı teknelerinin bile kırmızı beyaz Türk bayraklarıyla kaplı olduğuna dikkat çekti. İngiliz yayın kuruluşu, Cumhurbaşkanını halkın seçmesi halinde AKP'nin adayının büyük ihtimalle Cumhurbaşkanı olacağı değerlendirmesinde bulundu.

İzmir'de hafta sonu yapılan yürüyüşün, son haftalarda düzenlenen dördüncü büyük "Cumhuriyet yürüyüşü" olduğuna dikkat çekilen haberde, bu yürüyüşlerin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi üzerine başladığı vurgulandı. BBC, AKP'deki pek çok isim gibi Gül'ün de bir zamanlar pro-İslamcı bir partinin üyesi olduğuna dikkat çekti.

Söz konusu yürüyüşlere katılanların bir zafer ilan edebileceği değerlendirmesi yapılan haberde, Abdullah Gül'ün, muhalefetin yolunu kesmesi üzerine Cumhurbaşkanı adaylığından resmen çekildiği hatırlatıldı. Haberde, asker tarafından yapılan ve bazıları tarafından e-darbe olarak nitelendiren ve "güçlü generallerin Gül'ü Cumhurbaşkanı olarak kabul etmeyeceğini açık bir biçimde ortaya koyan gece yarısı muhtırasının da" bu gelişmeye yardımcı olduğu ifade edildi.

"AKP'YE DESTEK YÜZDE 41"

Kitlesel büyük gösterilere rağmen son anketlere göre oyunu yüzde 41 civarında olan AKP'nin ülkede açık ara en popüler parti olduğu değerlendirmesi yapan BBC, AKP'nin bunu göstermek için Cumartesi günü alanlarda olduğunu kaydetti. BBC, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve 11 bakanının Erzurum'a giderek güç gösterisi yaptığını belirtti.

AKP'nin, Cumhurbaşkanını halkın seçmesi için Meclisten bir reform paketi geçirmeye çalıştığını da hatırlatan BBC, bunun gerçekleşmesi halinde bir AKP adayının seçilme şansının oldukça yüksek olduğu değerlendirmesi yapıldı. Haberde bu durumda yeni ve belki de daha ciddi gerilimlerin yaşanabileceği ifade edildi.

(ANKA)