kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Latife Tekin

500 aydından 'karşı' bildiri

Türkiye'nin 500 aydını, Genelkurmay Başkanlığı'nın 27 Nisan'da internet sitesine koyduğu 'muhtıra' gibi açıklamaya karşı bir bildiri yayımladı..
Aralarında gazeteci, yazar, akademisyen, hukukçu, hekim ve sanatçıların da yer aldığı çeşitli meslek gruplarından 500 aydın, Genelkurmay Başkanlığı'nın 27 Nisan'da internet sitesinden yayımladığı 'muhtıra' gibi açıklamaya karşı bir bildiri yayımladı. 'Yurttaş Bildirisi' adlı metni aralarında tanınmış isimlerin de bulunduğu 67 gazeteci, 48 profesör 132 akademisyen ve 35 hukukçunun yanı sıra çok sayıda hekim, sanatçı ve sivil toplum temsilcisi imzaladı.

ANAYASA DEĞİŞMELİ
"27 Nisan 2007 gecesi yayımlanan Genelkurmay Başkanlığı muhtırası, zaten kısıtlı olan demokrasimizi çok ağır yaraladı" denilen bildiride şu görüşler yer aldı: "Askeri bürokrasinin siyasi alana müdahale etmesi, siyasetin silahlar ı n gölgesinde yürümesinin doğal karşılanması, siyasal yaşamın asker vesayeti altında olması kabul edilemez. Genelkurmay Başkanlığı'nın muhtırası demokrasiye yönelik açık bir tehdit ve yasalara göre suçtur." Aydınlar bildiriye imza atanlar muhtırayı reddettiğini ifade ederek Türkiye'nin içinde bulunduğu bunalımdan çıkması için anayasanın değişmesi gerektiği görüşünü savundu. Bildiri şöyle devam etti: "Ülkemiz; özgürlükçü, çoğulcu, barışçı, laik anlayış ortak paydasında, hukukun uluslararası değerleri ile örülmüş yeni bir anayasaya kavuşmadıkça, keza seçim barajları kaldırılarak toplumun bütün kesimlerinin siyasal temsiline olanak tanıyan bir Seçim Yasası benimsenmedikçe sürekli kriz üreten bu yapıyı ve krizden beslenen odakları etkisiz kılmak mümkün değildir. Oysa son günlerde yaşananlar, 'vesayet demokrasisi'nin açık darbeye dönüştürülmesi için bahaneler arandığını gösteriyor. Bizler, laik cumhuriyetin muhtıralara yaslanarak değil daha fazla demokrasi içinde yaşatılacağına inanıyoruz. 'Ne mutlu Türküm demeyenler düşmandır' diyebilenlere yanıtımız açıktır: Bizler bu ülkenin sorumlu, duyarlı yurttaşlarıyız ve yaratılan bu ortamda asla mutlu değiliz. Özgür, demokratik, laik Türkiye'yi korumaya kararlı yurttaşlar olarak demokrasiyi yok etmeye yönelen her türlü müdahaleye karşı direnme hakkına sahip olduğumuzu açıkça belirtiyoruz."

ÜNLÜ İSİMLER VAR
Bildiriye yazar Adalet Ağaoğlu, Latife Tekin, Eşber Yağmurdereli, Prof. Dr. Eser Karakaş, Ufuk Uras, gazeteci-yazar Oral Çalışlar, Murat Belge, Nuray Mert, Aydın Engin, Etyen Mahçupyan, Ahmet Altan, Ahmet Hakan, Çetin Altan, Nadire Mater, şanatçı Mahir Günşiray, Deniz Türkali, Rasim Öz, Şanar Yurdatapan ve İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş gibi isimler imza attı.
Haberin fotoğrafları