kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Gül: Sarkozy Türkiye'nin değerini anlayacak

ANKA
Yeni Haber
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB konusunda hiçbir zaman "ikinci sınıf bir statü"yü kabul etmeyeceğini vurgularken Fransa Cumhurbaşkanı seçilen Nicolas Sarkozy'nin zamanla Türkiye'nin değerini anlayacağını söyledi.

Abdullah Gül, Amerika'nın Sesi (VOA) ile yaptığı söyleşide Fransa'da Cumhurbaşkanı seçilen ve Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olan Nicolas Sarkozy'nin ısrarla önerdiği "imtiyazlı ortaklık" ile ilgili olarak Türkiye'nin "ikinci sınıf bir statüyü" kabul etmeyeceğini belirterek Sarkozy'nin zamanında Türkiye'nin değerini anlayacağını söyledi.
Gül şunları söyledi:

"İlk olarak, onu (Sarkozy) kesinlikle kutluyorum. Fransa'nın Cumhurbaşkanıdır. (Türkiye'nin) dosyanın daha farkında olacağından ve zamanla Türkiye konusunda daha iyi bir değerlendirme yapacağından eminim."

Gül, Türkiye'nin Avrupa kamuoyunu kazanmak için daha çok çalışması gerekeceğini kabul ederek Türkiye'nin, nüfusu büyük çoğunluğu Müslüman olan 72 milyonluk bir ülkeyi kabul etme konusunda Avrupa'nın korkularını anladığını belirtti.

"Her şeyden önce AB için bir yük olmak istemiyoruz. Pastayı daha büyük yapmak istiyoruz, o zaman payımızı alacağız" diyen Gül, "Aksi halde Avrupa halkı, üye devletlerin halkı, bizi orada görmekten kesinlikle hoşlanmaz" ifadesini kullandı.