kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Rice protestodan habersizmiş!

Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Türkiye'de milyonlarca insanın katılımıyla yapılan Cumhuriyet mitinglerinde AKP'nin protesto edildiğini bilmediği öne sürüldü.

Washington Times'ta yayınlanan bir köşe yazısında ABD'nin Türkiye'deki iç tartışmalara karışmamakla doğrusunu yaptığı belirtilirken, Dışişleri Bakanı Rice da milyonlarca göstericinin AKP'yi protesto ettiğinden habersiz olması nedeniyle eleştirildi.

Washington Times, Tülin Dağloğlu imzasını taşıyan köşe yazısında, "Ankara ve laiklik" başlığı ile ABD'nin Türkiye'deki son gelişmelere ilişkin tavrını değerlendirdi. Yazıda, Üst düzey bir ABD yetkilisinin, Türkiye'nin iç yapısını belirlemenin ABD'nin işi olmadığını, ABD'nin, Türk halkı tarafından seçilenler ile birlikte çalışması gerektiğini söylediğine dikkat çekildi. Gazetede Washington'u Türkiye'deki iç tartışmalara karışmamaya iten üç gelişme olduğu belirtilerek bu gelişmeler söyle sıralandı:

"-Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İslamcılar ile laikler arasında sorun yaratmayacak bir Cumhurbaşkanı adayını seçme konusundaki kabiliyetsizliği ile ülkeyi şaşırttı.

-Milyonlarca insan laik rejimi destek amacıyla sokaklarda gösteri yaptı.
-Askerler, laik demokrasiyi korumayı sürdürecekleri uyarısında bulundu."
Buna karşın, bazı önde gelen Türk köşe yazarlarının askerlere karşı daha sivri bir tutum takınmadığı için Washington'u eleştirdiklerine işaret edilen yazıda, Batılı bir diplomata dayanılarak ABD'nin, "Türkiye'nin Anayasası, Anayasal süreci, demokratik nitelikleri ve kurumları ile hükümetin hesap verebirliliğini" vurguladığı kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'nin ise, AKP'e yönelik "beklenmeyen övgülerde" bulunduğu, AKP'nin Türkiye'yi Avrupa'ya entegre etmeye çalıştığına işaret ettiği kaydedilen yazıda AKP'nin döneminde AB ile müzakerelerin açıldığı ancak AKP'nin dış politikasını, gündeminden kuşkulu olanların eleştirilerini yatıştırmak için de kullandığı öne sürüldü.

RİCE MİLYONLARIN AKP'Yİ PROTESTO ETTİĞİNDEN HABERSİZDİ


Washington Times'in yazısında laiklik lehindeki gösterilerin, önemli sayıda Türk'ün hala AKP'nin gündemi konusunda ikna olmadığını gösterdiği belirtilerek şu görüşler dile getirildi:

"Bu nedenle Sayın Rice'nin Senato'daki görüşmelerde milyonlarca insanın AKP'yi protesto ettiğinden habersiz olması, Türklerin ABD politikasına ilişkin değerlendirmelerinde kalıcı bir etkisi olacak. Birçoğu, ABD'nin, AKP'den yana olduğunu düşünüyorlar - Türkiye'nin laik sistemine doğrudan bir meydan okuma."

Başbakan Erdoğan'ın ilk seçim mitinginde laik rejimi överken Anamuhalefet partisini eleştirdiğine dikkat çekilen yazıda "Muhalefet partisi konusunda haklı olabilir ancak samimiyetinden kuşku duyan sıradan Türk vatandaşları (gösterilerde) muhalefet partisini desteklemek için yer almıyor, onlar laik rejimi destekliyor" değerlendirmesi yapıldı. Yazının son bölümünde şöyle denildi:

"(ABD) Dışişleri Bakanlığı, ilk başta Türkiye'nin tüm siyasi partilerinden uzak kalmayı ve cumhuriyetin laik demokratik ilkelerini övmeyi kararlaştırdığında haklı idi. Condoleezza Rice'nin AKP hükümetini protesto eden milyonlarca insanı da hatırlayacağı umuduyla..."

(ANKA)