kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Tren faciasında TCDD kusurlu

Yeni Haber
Sakarya'nın Pamukova ilçesinde meydana gelen ve 40 kişinin ölümüyle sonuçlanan hızlandırılmış tren kazasıyla ilgili üçüncü bilirkişi heyeti de hazırladığı raporda TCDD'yi suçlu buldu.

Sakarya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce üçüncü bilirkişi olarak 6 ay önce görevlendirilen İstanbul Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı'nda görevli Yrd. Doç. Dr. Kemal Selçuk Ögüt, araştırma görevlileri Yüksek Mühendis H. Onur Tezcan ile Ali Sercan Kesten'den oluşan heyet, bilirkişi raporunu tamamlayıp mahkemeye sundu. ıÜüBilirkişi heyeti hazırladığı raporda TCDD'yi ise 8'de 4 oranlarında kusurlu buldu. Raporda ayrıca birinci makinist Fikret Karabulut'a 8'de 3, ikinci makinist Recep Sönmez'e ise 8'de 1, oranında kusur verildi.

Bilirkişi heyeti hazırladığı raporda kazanın meydana gelmesinde hızın önemli bir etkisinin olduğu görüşünü bildirdi. Kazanın hızlandırılmış tren uygulamasının hemen sonrasında meydana gelmiş olmasının bu uygulama için gerekli ek tedbirlerin yeterli derecede alınmadığı kanatini uyandırdığı belirtilen raporda alınmayan önlemler ise şöyle sıralandı: "Hız artırımı sonucu üst yapıda oluşabilecek hızlı bozulmalara karşı yeterli denetimin yapılmaması. Makinistlerin tarifeye uygun bir hızda gitmelerine yardımcı olacak otomatik ya da yarı otomatik sistem ya da donanımların olmaması."

Öte yandan daha önce ıÜüPamukova Cumhuriyet Savcılığı'nca oluşturulan bilirkişi raporunda, TCDD, 8'de 4 oranında kusurlu bulunmuştu. Aynı raporda birinci makinist Fikret Karabulut 8'de 3, ikinci makinist Recep Sönmez 8'de 1 kusurlu bulunmuştu. Makinistlerin avukatı İsmail Gürses ise üçüncü bilirkişi raporunda da TCDD'nin kusurlu bulunduğunu söyledi. Bilirkişi raporununda kendi iddialarını doğruladığını anlatan Gürses, bundan sonraki süreçte karar verilmesini beklediklerini ifade etti. Pamukova ilçesi Mekece köyü yakınlarında 22 Temmuz 2004'te meydana gelen hızlandırılmış tren kazasında 40 kişi hayatını kaybetmişti. Kaza ile ilgili yargılanan sanıklar hakkında 5 yıla kadar ağır hapis cezası isteniyor.

AA