kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Sağda ve solda birlik arayışı VİDEO

Yeni Haber
Sağ ve sol partilerin birlik arayışları sürüyor. DYP ve ANAVATAN'In birleşmesi konusunda DYP lideri Ağar, "'Pazartesi gününe kadar mutlaka bir sonuç çıkacağını'' söyledi. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile ''en kısa sürede görüşmek istediğini'' belirtti.

DYP lideri Mehmet Ağar, Anavatan Partisi ile aynı günlerde kongre yapmaları konusunda, görüşmelerde sona gelinmesi halinde bu konunun teknik bir zorunluluk olduğunu söyledi.

*Sağda ve solda birlik arayışları HABER VİDEOSUNU izlemek için tıklayınız


Ağar, ''İki partinin birleşmesi konusundaki son kararın ne zaman alınacağı?'' sorusunu yanıtlarken şunları kaydetti:

''Bu hafta sonuna kadar görüşmelerimizin devam edeceği konusunda karşılıklı irade beyanımız vardır. Bu hafta sonunu geçmez. Pazartesiye kadar mutlaka bir sonuç çıkar, çünkü çarşamba günü mesai bitimine kadar memurların istifa etmeleri gerekiyor. Herkesin önüne bir perspektif, vizyon koymak lazım. Meseleyi küçük sandalye hesapları içerisinde kaybolan bir konu olarak algılamamak lazım.Bugünün Türkiye'sinin karşı karşıya kaldığı bir mesele var. Siyasetin huzur, siyasetin kardeşlik, siyasetin dostluk üretmek yerine, kutuplaşma, husumet üretir bir alan haline gelme tehlikesi vardır. Burada millete makulü, ılımlıyı,
sağduyuyu gösterecek yeni bir yola ihtiyaç vardır. Bu yolu inşa etmeye çalışıyoruz.''

GENÇ PARTİ'NİN DURUMU

Ağar, ''Birleşmenin üçüncü ayağı Genç Parti olabilir mi?'' sorusuna, ''Şu aşamada henüz böyle bir şey yok. DYP demokratik geleneği, uzlaşma geleneği itibariyle bir büyük siyasi kurumdur. Ve Türkiye'de dağılan, bozulan siyasetin yeniden tanzimi konusunda var olan iyi niyetli çabalar destek, güç verir. Şu aşamada net bir şey söylemek mümkün değil. Siyasette kapı kapamayız. Siyasetin kapısı 24 saat açıktır. Gönlü arzu eden herkes bu kapıdan gelir geçer'' karşılığını verdi.

Ağar, seçim tarihi konusundaki görüşlerini ise şu sözlerle dile getirdi:''Ben 'derhal seçim' dedim. Şimdi mesele yine tiyatroya dönmüş durumdadır.
Paketler, poşetler, zaman yitirmeler... Bitmiştir artık, karar verilmiştir. Halk tabiriyle söyleyelim raconu millet kesecektir: 22 Temmuz, 22 Temmuz. Bu topraklara bu vatana karşı sorumluluk hisseden herkes 22 Temmuz'da sandık başındadır. Kimse bir mazeretin arkasına saklanmamalıdır.''

CUMHURBAŞKANINI HALKIN SEÇMESİ

Ağar, cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesi konusunda da ''Halkın hakem olduğu her yerde varım'' dedi. Ağar, cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesinin beraberinde sistem tartışmasını getireceğini kaydetti.Anayasa değişiklik önerileriyle ilgili söz konusu düzenlemelerin geniş platformlarda tartışılıp genel kanaatle Meclis getirilmesine ihtiyaç olduğunu söyleyen Ağar, yanlışları gözden kaçırılmaya dönük olduğunu söylediği bu girişimler nedeniyle, Meclis'in ''hukuk vesayetinde çalışır'' görüntüsüne girdiği yönünde görüş belirtti.


SEZER: BAYKAL İLE EN KISA SÜREDE GÖRÜŞMEK İSTİYORUM

Öte yandan DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile ''en kısa sürede görüşmek istediğini'' belirtti.

Sezer, Ankara'da partisince düzenlenen '''Türk hayvancılığının sorunları ve çözümleri arama'' konulu toplantıya gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sezer, ''Baykal ile görüşmeyi düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine, ''Tabii
ki düşünüyorum. İstiyorum onun ötesinde'' dedi. ''Ancak görüşmelerin,
anlaşmaların tek taraflı olamayacağını'' ifade eden Sezer, Baykal'ın da bu
görüşmeyi istiyor olduğunu ümit ettiğini söyledi.

Zeki Sezer, şöyle konuştu:''Çünkü Türkiye bunu istiyor. Türkiye, Türk insanı bugün Türkiye'nin kötüye götürülmekte olduğu bu aşamada, bir şeyler, birliktelikler görmek istiyor. Sadece gerginlikten, kavgadan nemalanan bir siyaset değil, çözümden, diyalogdan, uzlaşıdan yana siyaset istiyor. ''

''Solun iki önemli partisi olan CHP ve DSP'nin görüşerek, uzlaşarak
Türkiye'nin önünü açacak bir adım atması gerektiğini düşündüğünü'' anlatan Sezer, ''Her şey aşılabilecek mi?'' sorusu üzerine ''aşılmak zorunda olduğunu, milletin kavga değil uzlaşı, ayrışma değil birlikte seçime gidilmesini istediğini'' söyledi.

''NİŞANLILIK SÜRESİ...'
'

Seçime iki buçuk ay kaldığını belirten Sezer, şunları kaydetti:
''Nasıl birleşmeler olabilir? Hele geçmişteki birleşmeler, huysuzluklar,
kavgalar, ayrışmalar olduğu düşünülürse... Uzlaşma ortamını yaratacak nişanlılık süresine zaman tanımak gerekir. Milletimiz böyle diyor. Ben de öyle diyorum. Hiç değilse bir nişanlılık süresi... Seçime iki buçuk ay kaldığına göre, demek ki seçimlere birlikte girerek birbirini tanıma, entegrasyon, uyuşma sürecine zaman, imkan, olanak tanımış oluruz. Biz bunu yapmak istiyoruz. Bunu yapabileceğimize de güveniyorum. Bugün inatlaşma, kavga değil, güç birleştirme günü.''

Sezer, Rahşan Ecevit'in ''Baykal'ın samimi olmadığı'' yönünde açıklama
yaptığının söylenmesi üzerine, Rahşan Ecevit'in böyle bir açıklaması
bulunmadığını ifade ederek, ''Yazılanların tamamı Rahşan Ecevit'e atfen ama söylemediği sözler. Kendisinden aldığım bilgiyi söylüyorum'' dedi.

''MÜCADELEDEN DOĞMUŞ BİR PARTİDİR''

Gazetecilerin ''DSP'nin kapatılıp kapatılmayacağına yönelik sorusu üzerine
Sezer, ''Partiyi kapatmaya benim gücüm yetmez'' karşılığını verdi.
Baykal'ın grup konuşmasında Bülent Ecevit'i öven sözlerinin ardından
''partilerini kapatarak CHP'ye katılma davetinde bulunduğunu'' hatırlatan Sezer, şöyle devam etti:

''Ecevit'in kurduğu DSP'yi kapatmaya o anlatımın üzerine kimin hakkı, haddi var. O doğru bir anlatımdır. O doğru yerde durmak lazım. DSP, 12 Eylül sonrası CHP'nin kapatılmasına karşı verilmiş mücadeleden doğmuş bir partidir. CHP kapatılmaya çalışıyordu, kapatıldı da nitekim. Ecevit, 'CHP'yi kapatamazsınız' diye meydanlara çıktı ve muhalefet yaptı. Bu muhalefet nedeniyle hapislerde yattı. CHP'nin kapatılmaması için verilen mücadeleden doğmuş DSP'yi, özellikle eski CHP'nin devamı olduğunu söyleyen CHP'nin kapattırmaya çalışması herhalde hakça, doğru olmaz.''

''RANDEVU TALEBİMİZ VAR''

Sezer, Baykal ile ne zaman görüşeceklerinin sorulması üzerine, ''en kısa
sürede, mümkünse bugün görüşmek istediğini'' söyledi. Birkaç gün önce resmen görüşme talebinde bulunduklarını kaydeden Sezer, ''Randevu talebimiz var, bekliyorum. Sizin aracılığınızla da söylüyorum en kısa sürede görüşmek istiyorum'' dedi.

''Koşul, 'kapatın gelin, kapatmaya karar verdikten sonra benimle konuşmaya gelin' ise bu bir diyalog değil dayatmadır diye düşünüyorum'' diyen Sezer, sürecin böyle olmayacağını, Baykal'ın deneyimli bir politikacı olduğunu söyledi.

Sezer, ''Nişanlılık süreci dediniz bunun evlilik aşaması Meclis'e girdikten
sonra mı'' sorusuna da şu yanıtı verdi:

''Neden olmasın önce birbirimizi tanıyalım, iyi niyetli olalım, kaynaşalım.
Geçmişte SHP ile CHP birleşti. CHP kadrolarında o birleşmelerden, parlamentosuyla örgütüyle SHP'den bin kişi bulabilir misiniz? Alelacale yapılan birleşmelerin adı birleşme olamıyor. Bizim derdimiz üzüm yemek, ülkeyi aydınlığa çıkarmak, bağcı dövmek, kavga etmek değil. Kavgamız, rejime sisteme yönelik tehditleri yaratanlara karşı.''

DSP'NİN PARASI

Başka bir soru üzerine, Zeki Sezer, DSP'nin Genel Başkanı olarak ''bu
birlikteliği gerçekleştirmek için her türlü özveriyi yapmaya açık olduklarını'' ifade etti.

Sezer, DSP'nin banka hesabındaki para konusundaki soru üzerine de ''bu
konunun konuşulmasının kendisini çok üzdüğünü'' belirterek, şöyle konuştu:

Sezer, ''Şimdi yanlış anlaşılacak. CHP ile kavga ediyorum gibi anlaşılacak.
Biz de CHP'nin genel merkez binası gibi yaptırmış olsaydık şimdi hiç paramız olmazdı. Bizim en çok parası olan parti olmadığımız açık. En tutumlu, en şeffaf parti olduğumuz için bu konuşuluyor. 'DSP'nin parası da olmasın bitirelim' diye düşünenler varsa, biz parasız kurulduk. Tarlalardan, fabrikalardan köylerden parasız kurulduk. Dışardan ahlaki olmayan hiçbir katkı almamış, kimseye diyet borcu olmayan bir parti olarak iktidar olduk. Şimdi tekrar olacağız kimsenin şüphesi olmasın.''

AJANSLAR