kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu

AKP ve Anavatan iki sandıkta uzlaştı

Ersan ATAR - ANKARA
AK Parti'nin, Cumhurbaşkanı'nın 5+5 sistemi ve halkoyuyla seçilmesini öngören Anayasa değişikliği teklifi, Anavatan Partili 9 milletvekilinin de imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu..
AK Parti tarafından hazırlanan, Anavatan Partili milletvekillerinin de destek verdiği Anayasa değişikliği teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Anavatan Partili 9 milletvekilinin de imza attığı Anayasa değişikliği teklifi, cumhurbaşkanının 5+5 sistemiyle ve halkoyuyla seçilmesini öngörüyor. Değişikliğin ilk tur oylaması yarın yapılacak. TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre, TBMM yapacağı tüm toplantı ve seçimlerde, üye tam sayısının en az üçte biri ile toplanacak. TBMM, Anayasa'da başkaca bir hüküm yoksa, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verecek. Teklifle, genel seçimler 5 yılda bir yerine, 4 yılda bir yapılacak.

GÖREV SÜRESİ BEŞ YIL
Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıla indirilirken, "Bir kimse, en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir'' hükmü getiriliyor.Cumhurbaşkanlığı'na, TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifiyle mümkün olacak. Ayrıca, son milletvekili genel seçimlerinde yüzde 10 barajını aşan partiler, bir arada aday gösterebilecek. Cumhurbaşkanı seçimi, cumhurbaşkanının görev süresinin bitiminden önceki 60 gün içinde; makamın herhangi bir sebeple boşalması halinde ise boşalmayı takip eden 60 gün içinde tamamlanacak. Genel oyla yapılacak seçimde, salt çoğunluk geçerli olacak. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü yeniden oylama yapılacak. Oylamaya, ilk oylamada en çok oyu alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunu alan, cumhurbaşkanı seçilecek. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra, ilk Cumhurbaşkanlığı seçimi 60 gün içinde yapılacak.

TBMM 25 YAŞI ONAYLADI

Öte yandan Meclis'te 25 yaş ve üstündekilere milletvekili seçilebilme olanağı tanıyan Anayasa değişikliğinin oylaması yapıldı. Değişikliğin tümü üzerindeki görüşmelere geçilebilmesi için yapılan oylamaya katılan 452 milletvekilinin 426'sı kabul oyu kullandı. 25 yaşındakilere adaylık kapısını açan madde ise 373 oyla kabul edildi.