kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Maliye’de seçim istifaları

Yeni Haber
Erken seçim kararı ile birlikte bürokraside istifalar başladı. Maliye Bakanlığı'nda da seçim rüzgarı esiyor. Maliye Bakanlığı'nda milletvekili adaylığı için istifası beklenenler arasında Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan'ın yanı sıra Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı, Maliye Teftiş Kurulu Başkanı Cemal Boyalı da bulunuyor.

Milletvekili seçimlerinin 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılacağının açıklanması üzerine kamuda görevli ve milletvekili adayı olmayı düşünen bürokratlar istifalarını vermeye başladı. Milletvekili adayı olacak kamu görevlilerinin 8 Mayıs'a kadar istifa etmeleri gerekiyor. Erken seçim Maliye Bakanlığı bürokrasisini de hareketlendirdi. Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan'ın milletvekili adayı olmaya karar verirken, Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu'nun ise gelecek tekliflere göre karar vereceği öğrenildi. Diğer yandan Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı ve Maliye Teftiş Kurulu Başkanı Cemal Boyalı'nın milletvekilliği adaylığı için görevlerinden istifa edecekleri öğrenildi.

Enerji Bakanlığı'nda Müsteşar Sami Demirbilek, Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen ve Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt Anonim Şirketi Gneel Müdürü Hacı Duran Gökkaya'nın aday olabileceği konuşuluyor. Daha önce yerel seçimler için görevinden ayrılan DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu'nun da isminin geçmesine karşın, Eroğlu'na yakın isimler henüz böyle bir düşüncenin olmadığını belirttiler. BDDK'dan da eski dönemden kalan üye Kemal Çevik, MHP'den aday olmak için istifasını verdi.

Seçim heyecanının yaşandığı diğer bir kurum da Ulaştırma Bakanlığı oldu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yeniden milletvekili adayı olması için bakanlıktan istifa etmesi gerekiyor. Bakan Yıldırım'ın yerine tarafsız bir bakan atanması için çalışmalar başladı. Bakan Yıldırım'ın yerine Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz'ın vekalet edeceği öne sürülüyor. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin'in de milletvekili adayı olması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Remzi Kaya ve Müsteşar Yardımcısı Nizami Aktürk de milletvekili adayları arasında yer alıyor. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı Müsteşar yardımcılığı yapan Rüstem Zeydan da AKP'den Hakkari milletvekili adayı olmak için istifasını verdi.

Ekonomi bürokrasisinde seçim rüzgarı yaşanırken, Hazine Müsteşarlığı'nda henüz bir istifa beklenmiyor. Adı milletvekili adayları arasında geçen Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu Başkanı Ahmet Ertürk de, danışmanlarıyla yaptığı toplantının ardından görevinden istifa etmeme kararı aldı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da aday olacağı kulislere yansırken, yakın çevresi ise görevine devam edeceğini bildirdi.

(ANKA)