kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
MUHARREM SARIKAYA

Gece pazarlığı...

Meclis dün 22 Temmuz'da seçim kararını almasının ardından, DYP ve Anavatan arasında yoğun mekik diplomasisi içinde "gece pazarlığı" yaşandı.
"Kardeş partiyiz" diyerek, "seçime birlikte girme kararlığını" açıklayan Anavatan lideri Erkan Mumcu ile DYP lideri Mehmet Ağar arasındaki "birleşme" pazarlığı dün öğleden sonra yeniden canlandı. İki partinin kurmayları, Meclis'te seçim kararının alınmasının hemen ardından telefon trafiğini başlattı.
Anavatan lideri Mumcu erken seçim oylaması için geldiği Meclis kulisindeki sohbetimizde, DYP ile birleşme çabaları konusunda tavrını şöyle koydu:
"Bu birleşmeyi ben veya Sayın Ağar'dan hangimiz bozarsak altında kalırız. DYP ile Anayol'u oluşturmak zorundayız. Bunun formülünü yasal sınırlar içinde yaratmalıyız."
Mumcu, Meclis'ten sonra kurmayları ile buluşup YSK'nın takvimi doğrultusunda, "Anayol" veya "Demokrat Parti" yi oluşturmak için geliştirilebilecek formüller üzerinde çalıştı.

SAMİMİYET SINAVI
Bu dakikalarda AK Parti'den Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesine ilişkin teklif Anavatan'a ulaştı.
Anavatan'da, "AK Parti de bunun geçmesini istemiyor. İstese bile Cumhurbaşkanı'nın vetosuna takılacak. Biz AKP'nin 'halka da seçtirmediler' iddiasıyla propagandasını boşa çıkaralım" görüşü belirdi. Bu çerçevede AK Parti teklifine destek verilmesi kararı alındı.
DYP lideri Ağar ise bu saatlerde kurmaylarının Genç Parti yöneticileriyle buluşmasından elde edilen sonuçlar üzerinde çalıştı. Kurmayları Ağar'a, "GP, DYPAnavatan kurumsal birleşmesine, seçim ittifakı ile katılmaya hazır; ancak verilecek milletvekili kotası üzerinde pazarlık yapmak istiyor" bilgisini aktardı.

MUMCU'NUN ŞARTLARI
Ağar ve Mumcu, bu gelişmeler ışığında dün akşam saatlerinde bir araya geldi.
Mumcu, buluşmada birleşmeyi "bir protokole bağlamalıyız" dedi ve Ağar'a şartlarını sıraladı:
- İki partiden birinin ismini dönüştürmek şartıyla, üçüncü çatıda birleşmesine imkan tanıyacak protokol yapalım.
- Anavatan'ın 2 Haziran sabahı yapacağı Büyük Kongresi'nin hemen ardından, öğleden sonra DYP Büyük Kongresi'ni toplasın.
- DYP Kongresinde tüzel kişiliğini koruyarak, unvan, amblem ve programında değişikliğe gitsin. İki parti teşkilatlarının ortaklaşmasına imkan tanıyan yolu da açalım. Kamuoyu yoklamasına göre DYP, Demokrat Parti veya Anayol adını alsın.

AĞAR'IN İTİRAZLARI
Mumcu'nun önerilerine Ağar karşı çıktı ve özetle şunları söyledi:
"Yarın (bugün) YSK seçime girecek partilerin listelerini ilan edecek. Biz, 2 Haziran'a kadar kime 'bizi bekle" diyebiliriz; buna vakit mi var? Burası büyük bir parti, nasıl bir günde amblem, isim değişikliğine gidebilir? Ayrıca, bu yola gidersek, her ikimizin de seçime girme riskiyle karşılaşırız. Haydi yaptık diyelim, yeni amblemi ve ismi 2,5 ayda kime nasıl anlatıp, tanıtabiliriz? Ancak Şişli veya Bebek'te oturan tanır."
Bunun üzerine iki partiden 3'er kişiden oluşan teknik heyetin konuyu incelenmesine karar verildi. Teknik heyet de uzlaşma sağlayamadı.
DYP tarafı, 8 Haziran'da YSK'ya milletvekili aday listelerinin tesliminde bile zorluk yaşayacağını belirtti. Anavatan ise "önceden listenin hazırlanabileceğini" belirtti. Anlaşma sağlanamayınca, teknik heyet liderlerine giderek gelinen sonucu aktardı.
İki lider gece yarısı tekrar buluşma kararı alırken, telefonla ulaştığım Ağar ve Mumcu "bu olacak" kararlılığı içindeydi.
Mumcu, "İdeal çözüm bulmaya çalışıyoruz. Biz tavrımızı baştan koyduk. Ne iltihak ne ittifakta yokuz; kalıcı birleşme arıyoruz" dedi.
Ağar ise bazı zorlukların olmasına rağmen çözüme ulaşacaklarını belirterek noktayı koydu:
"Gece uzun; gecenin karanlığı sabahın hayrınadır..."