kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mayıs 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

"Enflasyonda düşüş sürecek"

Yeni Haber
Merkez Bankası, nisan ayında tüketici fiyatlarındaki düşüşün, sınırlı kalmasına rağmen, süreceğini bildirdi.

İşlenmemiş gıda ve petrol fiyatlarına ilişkin risklerin devam ettiğini kaydeden Merkez Bankası, "Bununla birlikte, enflasyondaki düşüş sürecinin önümüzdeki aylarda devam edeceği tahmin edilmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Bankası, hizmet grubunda yıllık enflasyonun 2006 yılının Eylül ayından bu yana en düşük düzeye gerilediğine dikkat çekerek, önümüzdeki dönemde hizmet fiyat enflasyonunun kademeli düşüş eğilimini sürdüreceğini öngördü.

Merkez, buna karşılık, nisan ayı enflasyonunu artıran giyim ve ayakkabı grubunun, enflasyonun düşüş sürecine yaptığı katkının son iki yıla kıyasla daha sınırlı kalabileceğini ortaya koydu.

Merkez Bankası, nisan ayı fiyat gelişmelerine ilişkin değerlendirmesini açıkladı. Nisan ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1.21 oranında arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 10.72 olarak gerçekleştiği anımsatılan açıklamada, "Dayanıklı tüketim malları ve hizmet fiyatlarının artış hızlarındaki yavaşlamaya rağmen, yüksek gerçekleşen giyim fiyat artışları nedeniyle yıllık enflasyondaki düşüş sınırlı olmuştur" denildi.

RİSK VAR AMA DÜŞÜŞ SÜRECEK

İşlenmemiş gıda ve petrol fiyatlarına ilişkin risklerin devam ettiği kaydedilen açıklamada, "Bununla birlikte, enflasyondaki düşüş sürecinin önümüzdeki aylarda devam edeceği tahmin edilmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu. Yıllık enflasyonun nisan ayında yüzde 10.72'ye gerilediğine işaret edilen açıklamada, düşüş eğilimi şu verilere dayandırıldı:

"Enerji, işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altın hariç TÜFE göstergesinin (ÖKTG-H) yıllık artışı ise giyim fiyatlarındaki yüksek artışa karşın sınırlı da olsa gerilemiştir. Nisan ayında mal grubu fiyatları yüzde 1.42, hizmet grubu fiyatları ise yüzde 0.59 oranında artarken, her iki grupta yıllık enflasyon gerilemiştir. Hizmet grubunda yıllık enflasyon 2006 yılının Eylül ayından bu yana en düşük düzeye gerilemiştir.

HİZMET FİYATLARINDA KADEMELİ DÜŞÜŞ

Yılın ilk dört aylık döneminde hizmet fiyatlarındaki aylık artışların önceki yılın aynı döneminin altında kaldığı görülmektedir. Nisan ayında kiranın yıllık artışı önemli bir değişim göstermemiş, ulaştırma hizmetleri fiyatları enflasyonu ise sınırlı oranda yükselmiştir.

Lokanta-oteller grubunun yıllık fiyat artışı ise son dört ayda 1.14 puan azalmıştır. Öte yandan, paket tur fiyatlarının yıllık artışında belirgin bir yavaşlama gözlenmiştir. Önümüzdeki dönemde hizmet fiyat enflasyonunun kademeli düşüş eğilimini sürdüreceği tahmin edilmektedir."

AKARYAKIT ENGELLİYOR

Giyim ve ayakkabı ile işlenmemiş gıda gruplarının fiyatlarındaki mevsimsel dalgalanmaların, aylık fiyat gelişmeleri üzerinde belirleyici olmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, enerji fiyatları nisan ayında yıllık bazda gerilese de, akaryakıt ürünleri fiyatlarının son iki ayda yüzde 6.13 oranında artarak tekrar yükselme eğilimi sergilemesi enflasyonun düşüş sürecini sınırlayan bir etken olduğu bildirildi.

Enerji ve işlenmemiş gıda dışı mallarda ise yıllık enflasyonun giyim ve ayakkabı grubundaki artışa rağmen, dayanıklı mallarda gözlenen belirgin düşüşün etkisiyle yüzde 8.74'e gerilediği ifade edilen açıklamada, dayanıklı mal grubu fiyatlarının (altın hariç) nisan ayında Yeni Türk lirasındaki güçlenme ve iç talepteki yavaşlamanın etkisiyle yüzde 0.75 oranında gerilediği ve bu grupta yıllık enflasyonun bir önceki aya kıyasla 1.35 puan azaldığı belirtildi.

İTHALAT FİYATINDAKİ DÜŞÜŞ YANSIDI

Dayanıklı tüketim malları alt gruplarının tümünde nisan ayı fiyat gelişmeleri olumlu bir görünüm çizdiği kaydedilen açıklamada, özellikle elektrikli ve elektriksiz aletler harcama grubunda fiyatlar nisan ayında yüzde 2.73 oranıyla belirgin bir gerileme gösterdiğinin altı çizildi. Bu gelişmede beyaz eşya grubu ile teknoloji yoğun ithal ürünlerin fiyatlarındaki azalışların etkili olduğu belirtildi.

MEYVEDE DÖRT YILIN REKORU

İşlenmemiş gıda ürünleri fiyatlarının yüzde 16.63 ile yüksek oranda artmaya devam etmesinin, gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatlarının yıllık artış oranının yüksek seyretmesinde önemli rol oynadığı anlatılan açıklamada, işlenmemiş gıda fiyatlarının yılın ilk dört ayındaki olumsuz seyrinde taze meyve sebze fiyatlarında gözlenen yüksek oranlı artışların belirleyici olduğu bildirildi. Açıklamada, gıdanın enflasyona etkisi şöyle değerlendirildi:

"Ocak-Nisan döneminde, sebze fiyatlarındaki 2006 yılına oranla daha olumlu nitelendirilebilecek gelişmelere karşın, meyve fiyatlarında 2003 temel yıllı endeks tarihindeki en yüksek fiyat artışlarının gerçekleştiği görülmektedir. 2005 ve 2006 yıllarında ilk dört ayda ortalama olarak yüzde 3 oranında artan meyve fiyatları 2007 yılının aynı döneminde yüzde 42.52 oranında yükselmiştir. Mevsimsel olarak Mayıs ve Haziran aylarında yüksek oranlı artışların gözlendiği taze meyve fiyatlarının, mevcut durumda, işlenmemiş gıda fiyatları ve dolayısıyla tüketici enflasyonu üzerinde önemli bir risk unsuru olarak görüldüğü belirtilmelidir."

GİYİM İMALATINDA MALİYET ARTIŞI

Ekmek ve tahıllar alt grubundaki fiyat gelişmelerinin etkisiyle işlenmiş gıda fiyatlarının yıllık enflasyonundaki yükselişinin durmasının olumlu bir gelişme olduğu kaydedilen açıklamada, "Giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar Nisan ayında yüzde 11.31 oranında artmıştır. Bu yüksek oranlı artış neticesinde, bu grupta yıllık enflasyon yüzde 6.22 oranına yükselmiştir.
Söz konusu gelişmede, son dönemde giyim eşyası imalatı fiyatlarındaki maliyet yönlü artışların belirleyici olduğu düşünülmektedir" denildi.

GİYİMİN ENFLASYON ETKİSİ 2 YILIN EN KÖTÜ DÜZEYİNDE

Bu gelişmelerin, 2007 yılında giyim ve ayakkabı grubunun enflasyonun düşüş sürecine yaptığı katkının son iki yıla kıyasla daha sınırlı kalabileceğine işaret ettiği bildirilen açıklamada, nisan ayında dayanıklı tüketim malları ile hizmet fiyatlarındaki olumlu gelişmeler sonucunda özel kapsamlı göstergelerin tamamında yıllık enflasyonun gerilediği ifade edildi.

Nisan ayında üretici fiyatlarının yüzde 0.8 oranında arttığı anımsatılan açıklamada, bu dönemde, özellikle kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünlerinin, giyim eşyası imalatı ve ana metal sanayi sektörlerindeki fiyat artışlarına bağlı olarak, imalat sanayi fiyatlarının bir önceki aya göre yüzde 1 oranında arttığı ifade edildi.

Kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri fiyatları geçen aya göre yüzde 4.98 oranında artarken, petrol ürünleri hariç imalat sanayi fiyatlarının yüzde 0.57 oranında arttığına işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

ARA MALINDA ARTIŞ SINIRLI

"Üretici fiyat endeksi MIGS sınıflamasına göre incelendiğinde, Nisan ayında petrol ürünleri fiyatlarındaki artışların etkisiyle enerji fiyatlarının yükselmeye devam ettiği, bununla beraber artış hızının yavaşladığı gözlenmektedir. Ana metal ürünleri fiyatlarında gözlenen artışlara rağmen, diğer ürünlerin fiyatlarındaki azalışların etkisiyle ara malları fiyatlarındaki artış sınırlı olmuştur. Sermaye malları ve dayanıklı tüketim malları fiyatlarında gerileme gözlenirken, özellikle giyim imalatı fiyatlarındaki artışlarla dayanıksız tüketim malları fiyatlarının yükseldiği görülmektedir."

(ANKA)