kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
GENIŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ... Geniş güvenlik önlemleri alınan törene 700 kadar davetli katıldı. Açılışı, (soldan sağa) Enerji Bakanı Güler, ENI CEO'su Scaroni, İtalya Ekonomi Bakanı Bersani ve Ahmet Çalık butona basarak gerçekleştirdi.

Ruslara inat Samsun-Ceyhan'a start

OLCAY AYDİLEK ADANA
'Yüzyılın projesi' olarak nitelendirilen BTC petrol boru hattının ardından Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak olan Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın (Trans Anadolu) temeli dün törenle atıldı Rusların, Boğazları by-pass eden Yunanistan-Bulgaristan hattına alternatif olacak Samsun-Ceyhan hattı, 2 milyar dolara malolacak. Çalık ve İtalyan ENI'nin yapacağı proje üç yılda tamamlanacak..
Rusya'nın desteklediği ve Boğazları by-pass eden Burgaz (Bulgaristan)- Dedeağaç (Yunanistan) projesine alternatif olacak Samsun-Ceyhan petrol boru hattı dün start aldı. 'Yüzyılın projesi' olarak nitelendirilen Bakü- Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattının ardından Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak olan Samsun- Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın (Trans Anadolu Petrol Boru hattı -TAPCO) temeli dün görkemli bir törenle Ceyhan'da atıldı. Çalık ve İtalyan Eni tarafından inşa edilecek proje, 2 milyar dolara mal olacak. 550 km'lik hat, üç yılda tamamlanacak. Hat, günlük 1 ile 1.5 milyon varil petrol taşıyacak. Dün yapılan temel atma törenine, Enerji Bakanı Hilmi Güler, İtalyan Ekonomi Bakanı Pier Luigi Bersani, Çalık Grubu Başkanı Ahmet Çalık ve İtalyan ENI'nin CEO'su Paolo Scaroni, milletvekilleri ve 700 kadar konuk katıldı. Güler, yaptığı konuşmada, hükümetin bu projenin yapımı konusunda kararlı olduğunu belirterek, "Başlangıçta bu projelerle ilgili şüpheler olur ancak bu projenin çalışır konuma gelmesi konusunda çok kararlıyız" dedi.

BTC'YE RAKİP DEĞİL
BTC projesinin hayata geçmesinin ardından Adana'nın 10 ay sonra yeniden tarihi bir güne sahne olduğunu vurgulayan Güler, "Bitmeyecek denilen hayal olarak gösterilen BTC projesini hayal olmaktan çıkarttık. BTC ile 150 milyon varil petrol Ceyhan'dan dünyanın çeşitli yerlerine gidiyor. BTC'den şimdiye kadar 513 milyon dolar gelir elde edildi" dedi. Projenin BTC'ye rakip olmadığını vurgulayan Güler, "49 günde Uzakdoğu'ya giden petrol bu projeyle 19-20 günde gidecek. Bu proje ile Ceyhan'ın önemi artacak. Alternatif projelere göre en büyük artısı bu. Kazakistan petrolü artacak. Kazak petrolünün İstanbul Boğazı'ndan geçtiğini düşünürseniz bekleme süreleri var ekonomik boyutuyla sıkıntı doğuracak ayrıca İstanbul için Boğaz için tehlike ihtimalini artıyor. Bu proje bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak" diye konuştu. Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak Samsun- Ceyhan'a hükümetin büyük önem verdiğini anlatan Güler, "Emin adımlarla çalışır proje oluşturacağız. Ilk başta bu tür projelere şüphe ile yaklaşılır. Mavi- Akım ve BTC de böyle olmuştu" dedi.
Haberin fotoğrafları