kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 25 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Piyasalar 'Gül'ümsedi iş dünyası sevindi

FURKAN ALP
AKP'nin cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdiği Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, iş dünyası ve piyasalar tarafından genel olarak olumlu karşılandı. Siyasi tansiyon düşerken, borsa dışarıya bağlı olarak yüzde 0.72 geriledi, dolar 1.3358 YTL'ye geriledi..
Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki belirsizlik AKP'nin dün Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanı adayı olarak açıklamasıyla birlikte şimdilik ortadan kalktı. Piyasalar ve iş dünyası genel olarak Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesini olumlu karşıladı. Borsa dün dış borsalara da bağlı olarak yüzde 0.72 değer kaybederek, toplam 341 puanlık düşüş ile günü 47 bin 014 puandan kapattı. Dolar 1.3358 YTL'den işlem görürken, Euro ise günü 1.8170 YTL'den kapattı. 4 Şubat 2009 vadeli gösterge kâğıdındaki bileşik faiz ise 18,56 seviyelerine kadar geriledi. Uzmanlar, piyasalarda Gül'ün aday olarak açıklanması ile yeni bir sürecin başladığına dikkat çekiyor. Piyasa analistlerine göre, global gelişmelere odaklanan piyasaların önümüzdeki günlerde iç gündemini meşgul edecek konuların başında Cumhurbaşkanlığı seçimi için seçim turlarında 367 milletvekili bulunması tartışması gelecek. Uzmanlar artık iç gündemin piyasalara etkisinin sınırlı olacağını öngörürken, global makro ekonomik döngü içinde Türkiye'nin dışarıya bağlı hareketlenmelere odaklanacağını kaydetti. Uzmanlar, dünyada ve özellikle ABD'de sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme eğiliminin küresel piyasaları şekillendireceğini belirtti. TEB Portföy Satış Yönetimi Direktörü Saltık Galatalı da, Gül'ün adaylığının piyasalar tarafından olumlu karşılandığını ve piyasaların artık genel seçimlere odaklanacağını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın aday olmaması ve AKP'nin başında kalarak genel seçimlere gidecek olmasının yabancı yatırımcı açısından önemli olduğuna işaret eden Galatalı, "Yatırımcı açısından en büyük handikap ortadan kalktı. İktidar partisinin lideri değişmeyecek.

BELİRSİZLİK ORTADAN KALKTI
AKP, genel seçimlere Başbakan Erdoğan'ın liderliğinde girecek. Bu tablo belirsizliğin ortadan kalkması olarak yorumlanabilir" dedi. Galatalı, Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olarak lahse edilmesinin genel seçimlerde erken seçim ihtimalini de ortadan kaldığını vurguladı. Dünya kaynaklı bir risk gelmediği sürece piyasaların ılımlı seyrini sürdüreceğini kaydeden Galatalı, "Dövizde yukarıya doğru bir hareketlenme beklemiyoruz. Faizin yönü ise aşağıya doğru. Borsanın ise yukarıya doğru meyilli yatay bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

SİYASİ TANSİYON DÜŞTÜ
Fortis Portföy Fon Yöneticisi Bora Yılmaz ise dün Cumhurbaşkanılığı adayının açıklanmadan önce piyasaların tedirgin olduğunu söyleyerek, Gül'ün açıklanması ile atmosferin ılımlı bir yapıya dönüştüğünü belirtti. Yılmaz, Gül'ün cumhurbaşkanı olarak açıklanmasının piyasalar tarafından olumlu karşılandığını ve siyasi tansiyonun düştüğünü dile getirdi. Para girişinin devam ettiği sürece dövizde herhangi bir hareketlenme beklenmediğini ifade eden Yılmaz, borsada yukarıya yönlü bir hareket beklendiğini belirtti. İlk turlarda 367 tartışması yaşanmaz ise Gül'ün seçileceğini belirten Yılmaz, 2007 yaz aylarının hareketli geçeceğinin sinyallerini verdi.