kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Ormanlara 5 aylık giriş-çıkış yasağı

Orman yangınları için tedbir alan İstanbul Valiliği, 1 Haziran-31 Ekim arasında piknik alanları dışındaki tüm ormanlara giriş-çıkışları kapatacak..
Son yıllarda yaşanan orman yangınları nedeniyle İstanbul Valiliği bu yaz için bir dizi önlem aldı. Buna göre İstanbul'daki piknik alanları dışındaki tüm ormanlar, valilik emriyle 1 Haziran'dan 31 Ekim'e kadar giriş ve çıkışlara kapatılacak. İstanbul Orman Yangınlarını Önleme ve Söndürme Kurulu, İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Fahir Can'ın başkanlığında İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü salonunda toplandı. Can, toplantıda yaptığı konuşmada, gündemin, ilde orman yangınlarına karşı alınacak tedbirlerin belirlenmesi ve yangınların söndürülmesinde ilgili kuruluşlar arasında koordinasyonun sağlanması olduğunu belirtti. İstanbul Orman Bölge Müdürü Faruk Çebi de "Orman Yangınlarıyla Mücadele Stratejisi" konulu bir sunum yaptı. İl genelinde 19 arazöz, 5 dozer, 1 loder, 3 greyder, 1 helikopter, Büyükşehir Belediyesi'nin kiraladığı 2 amfibik uçak, 30 motosiklet ve 280 işçi ile görev yaptıklarını anlatan Çebi, yangına en fazla 10-15 dakika içinde henüz yayılmadan müdahale ederek, özellikle uçak ve helikopterle söndürmeyi hedeflediklerini belirtti. Küresel ısınma nedeniyle 2007'de tam anlamıyla teyakkuz durumunda olduklarını anlatan Çebi, "Kış aylarının kurak geçmesi dolayısıyla ormanların korunması için daha da dikkatli olmalıyız. Topyekûn teyakkuz durumunda olacağız. Mayıs ayına kadar bütün işlerimizi bitirip bu tarihten sonra bütün faaliyetlerimizi yangın önleme çalışmalarına yönelteceğiz" diye konuştu. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Garnizon Komutanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı yetkilileri tarafından görüşülerek kabul edilen tedbirlerin bazıları ise şöyle:

* Piknik alanları dışında tüm ormanlar, valilik emriyle 1 Haziran tarihinden 31 Ekim tarihine kadar giriş ve çıkışlara kapatılacak.

* Jandarma, polis ve orman ekipleri 1 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında hassas bölgelerde devriye hizmeti görecek.

* Yangına hassas ilçelerde (Sarıyer, Şişli, Kağıthane, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Çatalca, Beykoz, Ümraniye, Kartal, Maltepe, Pendik ve Şile) kaymakamlıklarca orman yangınlarına karşı destek planı yapılacak.

* Orman içinde izinsiz konaklamalara, orman ekipleri, jandarma, güvenlik güçleri ve köy muhtarları tarafından meydan verilmeyecek.