kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Sezer protokolde ilk olarak TBMM Başkanı Arınç'ın elini sıktı.

'Türk basını ülkeyi kötüye götürüyor'

ASLI AYDINTAŞBAŞ
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Görevi boyunca medyaya mesafeli duran Sezer, Atatürk Müze Köşkü'nün açılışında gazetecilere, "Türk basını kötü" yorumu yaptı..
İLİŞKİLİ HABERLER
h
'Türk basını ülkeyi kötüye götürüyor'
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 7 yıllık görevi boyunca mesafeli olduğu medya mensuplarına Çankaya'da restorasyonu tamamlanan Atatürk Müze Köşkü'nün açılış töreninde "Türk basını kötü, Türkiye'yi kötü bir yere götürüyor" dedi. Çankaya'da Atatürk'ün yaşadığı Köşk'ün yeniden müze olarak açılışı onuruna verilen davete, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, Kuvvet Komutanları, CHP Lideri Deniz Baykal ve kısıtlı sayıda gazeteci katıldı. Davetteki en büyük sürpriz, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in medyaya yönelik eleştirilerini doğrudan medya mensuplarına iletmesi oldu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde basına en mesafeli cumhurbaşkanlarından biri olarak anılacak olan Sezer, resepsiyonda etrafını saran gazetecilerin, "Harp Akademileri konuşmalarınızın medyadaki yankısından hoşnut musunuz?" sorusuna cevaben, "Türk basını kötü, Türkiye'yi kötü bir yere götürüyor. Haberlerinizin nasıl çarpıtıldığını sizler biliyorsunuz" dedi. Sezer daha sonra "Hiç önemli değil. Mesajlarımı herkes anladı" diye devam etti. Medyayla ilişkiler konusunda haleflerinden çok daha resmi ve mesafeli davranan Sezer, görev yaptığı 7 yıl boyunca nadiren medyaya konuştu, basın toplantısı yapmadı, röportaj vermedi, medyayla karşı karşıya gelebileceği toplantılardan kaçındı. Şu ana kadar Kanaltürk dışında hiçbir medya kuruluşunun davetine katılmayan Sezer, resepsiyonda etrafındaki gazetecilere sıcak davrandı, ancak çalıştıkları kurumlarla ilgili görüşlerini gizlemedi.

MİTİNGE ÖVGÜ
14 Nisan'da yapılan Cumhuriyet mitingini "Yürüyüş çok güzeldi" sözleriyle öven Sezer, "Ben 13'ncü Harp Akademilerinde söyleyeceğim her şeyi söyledim" dedi. Bu toplantının basına kapalı olduğunun hatırlatılmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı konusundaki sorulara sessiz kaldı. Çankaya için muhtemel adaylar konusundaki soruları da yanıtlamayan Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Erdoğan'ın olası adaylığını konuşmadığını söyleyerek "Merak da etmiyorum. Başbakan ile bu konuyu konuşmadım. Benden önce zaten size gelirdi" dedi. Harp Akademileri'nde Türkiye'nin büyük "tehdit" altında olduğu yolundaki değerlendirmesinin son 4 yılı değil, uzun vadeli bir perspektifi kapsadığını belirten Sezer, "Siz nasıl bir cumhurbaşkanı görmek istiyorsunuz?" sorusuna ise "Ben de sizin istediğiniz gibi bir cumhurbaşkanı istiyorum" yanıtını verdi. Sezer anılarını yazmadığını ve basına açık ve kamuoyuna yönelik herhangi bir veda konuşması düşünmediğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı oylaması için TBMM'de 367 yeter sayısı konusundaki tartışmalara ise "Bilemem..." yanıtını verdi.