kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Erdoğan aday olmayacak' yükselişi

FURKAN ALP
Yurtdışı borsalar gerilerken dün İMKB yüzde 1.5 yükseldi. Uzmanlar, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olmayacağı yönündeki beklentilerin borsayı yükselişe taşıdığına dikkat çekti Rekor büyümenin altına imza atan Çin'de borsa % 4.5 değer yitirdi. Asya borsaları kayıplar yaşarken, ABD'de Dow Jones rekor tazeledi. Avrupa ise Euro'nun değerlenmesinden zarar görüyor ..
Son haftalarda tamamen yurtdışı piyasalara odaklı hareketlere tepki veren eden İMKB'de dün yatırımcılar tam tersi bir görüntü sergiledi. Şangay Borsası dün yüzde 4.5 değer kaybederken, Japon Nikei endeksi ise yüzde 1.67 düştü. Avrupa'da da CAC 40 Endeksi yüzde 0.78, FTSE 100 Endeksi yüzde 0.8 ve DAX ise yüzde 1.09'luk düşüşler kaydetti. Dışarıda yaşanan bu gelişmelere nazaran İMKB'de tam tersi bir tablo ortaya çıktı. Önceki gün carry trade tedirginliği ile yüzde 2 düşen borsa, dün piyasalarda Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığına aday olmayacağına ilişkin beklentilerin artması ile yükselişe geçti. İMKB 100 dün yüzde 1.48 değer kazanarak toplam 674 puanlık artışla günü 46 bin 308 puandan kapattı. Erdoğan'ın aday olmayacağı yönündeki söylemler ile yatırımcı siyasi riskin en aza indirgendiğini öngörerek, önceki gün Avrupa borsaları arasında en yüksek düşüşü yaşayan İMKB'yi yukarıya doğru hareketlendirdi.

DOW JONES REKOR TAZELEDİ
Finansbank Baş Ekonomisti Saruhan Doğan, İMKB'nin önceki gün çok değer kaybettiğini belirterek, "Aslında 1 günlük hatta 1 haftalık hareketlere bakarak bir değerlendirme yapmak zor. Ancak Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmayacağı yönündeki beklentiler İMKB'nin dün yaşadığı artışta etkili oldu" dedi. Bu gelişmeler doğrultusunda dolar 1.3498 YTL, Euro ise 1.8400 seviyelerinde işlem gördü. Gösterge olan 26 Kasım 2008 vadesinde bileşik faiz ise yüzde 19.29 seviyesinde işlem gördü.

ŞANGAY YÜZDE 4.5 DÜŞTÜ
Yurtdışı piyasalarda özellikle Uzakdoğu'da yaşanan gelişmelere paralel olarak aşağıya doğru hareketlenmeler yaşanıyor. Çin'in 2007 ilk çeyrekte yüzde 11.1'lik büyüme rakamına ulaşması ve sürekli artan tüketim ile ısınan ekonomisi, piyasalarda soğutma amaçlı faiz artırımına gidilebileceği beklentileri ile Şangay Borsası'nda yüzde 4.5'lik düşüşe neden oldu. Bu düşüş 26 Şubat tarihinde yaşanan yüzde 9'luk değer kaybından sonraki en büyük aşağıya doğru hareketlenme oldu. Çin'deki gelişmeler Uzakdoğulu diğer piyasalara da yansırken, Japon Nikei endeksi yüzde 1.67, Güney Kore'nin Kopsi Endeksi ise yüzde 1.4 değer kaybetti. Önceki gün Eylül 2000 tarihinden bu yana en yüksek seviyesini gören Dow Jones ise dün düşüşle açıldı.

AMERİKA Dow Jones 6 yıllık rekoru kırdı
DOW Jones Endeksi önceki gün Eylül 2000 tarihinden bu yana en yüksek seviyesi olan 12 bin 750 puana ulaştı. ABD'de piyasalar haftabaşında açıklanan ilk çeyrek kârları, enflasyon ve konut rakamları ile toparlandı.

AVRUPA Euro, doları yere serdi
HAFTAYA satın alma haberleri ile moralle başlayan Avrupa borsalarında Euro'nun değer kazanması ihracatı olumsuz etkilediği için düşüş getirdi. Fransız CAC-40 % 0.8, Londra borsası yüzde 0.8 , Alman DAX ise % 1 düştü.

UZAKDOĞU Şangay yüzde 4.5 düştü

ÇİN'İN durmak bilmeyen büyümesi ekonomiyi soğutmak için faiz artırımına gidebileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi. Şangay Borsası % 4.5, Japonya'da Nikei endeksi % 1.67, Güney Koreli Kospi % 1.4 geriledi.

GELİŞEN ÜLKELER İMKB dün yüzde 1.48 arttı
YURTDIŞI gelişmelere odaklanan İMKB, dün Avrupa borsaları düşerken, yüzde 1.48 yükseldi. Uzmanlar, Başbakan'ın cumhurbaşkanı adayı olmayacağı yönündeki beklentilerin borsayı yukarı taşıdığını belirtti.
Haberin fotoğrafları