kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Saç dökülmesine karşı fototerapi

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı tarafından uygulanan fototerapi (ışın tedavisi) ile saç dökülmeleri engelleniyor.

Fototerapide iki tür ışın verildiğini açıklayan Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Ceylan, "Bir grup hastada ultraviyole A adını verdiğimiz ışın kullanılıyor. Bu hastalara önceden, psovaleren denilen ışığa duyarlılığı arttırıcı ilaçlar veriliyor. 2 saat sonra özel kabinlerde bütün vücuda ışın uygulanıyor. Bu tedavi haftada iki üç defa tekrarlanıyor." dedi.

Aynı yöntemin sedef hastalığında da kullanılabildiğini belirten Doç. Dr. Ceylan, "Olumlu cevap alınırsa, tedaviye bir süre daha devam ediliyor. Ultraviyole B ışınlarında ise hastaya yine özel kabinlerde, ağızdan ilaç vermeden doğrudan ışın uygulanıyor. Işın bütün vücuda verildiği gibi tek bölgeye de uygulanabiliyor. Bu sayede kıl dibinde saç dökülmelerine sebep olan hücreler ortadan kaldırılarak saçların uyarılması sağlanıyor." diye konuştu.

Saç dökülmelerinin birçok sebebi olabileceğini kaydeden Ceylan, "Bunlar arasında hormonal faktörler, stres ve yanlış kozmetik madde kullanımları yer almaktadır. Hormonal sebeplerle erkeklerde daha erken yaşlarda saç dökülmelerine rastlanmaktadır.

Hanımlarda da özellikle hamilelik ve menopoz dönemlerinde saç dökülmeleri ortaya çıkabilmektedir. Yine çocukluk döneminde lokal saç açılmalarına rastlanmaktadır. Çocuklara yönelik tedavilerde, psikolojik destek ön plana çıkmaktadır." dedi.

(AA)