kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
'El freni diyeti'yle 40 kilo veren Dr. Özgönül, iki yıldır formunu koruyor.

Önce kendi zayıfladı şimdi hastalara uyguluyor

SEVDİCAN GÜNEŞ
Sağlıksız beslenme nedeniyle 115 kiloya çıkan Doktor Fevzi Özgönül, kendi geliştirdiği 'el freni diyeti'yle 8 ayda tam 40 kilo verdi. Şimdi de aynı yöntemle hastalarını zayıflatan Özgönül, kilo alma ve vermedeki direnç noktalarını belirleyerek, şişmanlığın 'el freni' programını oluşturdu..
Kendine uyguladığı diyetle 40 kilo veren Doktor Fevzi Özgönül, şimdi aynı yöntemle hastalarını zayıflatıyor. Bir sağlıklı yaşam kliniğinde görev yaparken tam 115 kiloya çıkan Dr. Özgönül, kendi uygulayıp geliştirdiği 'el freni diyeti'yle 8 ayda 40 kilo vermeyi başardı. Zayıflamak isteyen hastalarına şimdi kendi diyetini tavsiye eden Özgönül, sorularımızı yanıtladı:

* El freni diyetinin diğerlerinden farkı nedir?
Kişinin kilo alma ve vermedeki direnç noktalarını belirleyerek şişmanlığın el freni programını oluşturdum. Vücut kilo verirken belli direnç noktaları oluyor. Diyetlerle direnç noktasından 2 kilo fazlasında bile olsanız eski kilonuza dönmeniz kaçınılmaz oluyordu. Ben 'el freni' adını verdiğim diyetle bunu yüzde 100 önlüyorum ve verilen kilolardan artık geri dönüşler yaşanmıyor. Zayıflama programında direnç noktalarını; yaşam şekli, kemik yapısı, kas yapısı ve boy belirler. Herkesin ideal bir kalıbı vardır. Ben de o kalıbı matematiksel olarak hesaplayıp, gelen hastalara bunu veriyorum.

* Direnç hangi kriterlere göre belirleniyor?
İdeal kiloda olmadıkça, verme ve alma şeklinde kısır döngünüz hep devam eder. Ama vücut belli bir noktada fren yapar. Fren yapmasa; sürekli aşırı kalorili beslenirseniz ve bunu uzun süre devam ettirirseniz bin 500-2 bin kilo olmanız lazım. Ancak böyle bir şey yaşanmıyor. İşte vücudun böyle belli noktalarda durduğu yere direnç noktaları diyoruz.

İDEAL KİLO SABİTLENİYOR

* 40 yaş ve üzerinde direnç değişiyor mu?
Elbette. Ergenlik döneminde erkeklerde Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 20 iken, 40 yaş ve üzerinde bunun 25 olması idealdir. Kadınlar için de ergenlikte VKİ 17 bile normalken, 40 yaş ve üzerinde 25 olması idealdir.

* Bu diyet programı ne kadar sürüyor?
Hedef, ayda 3.5 ila 7 kilo arasında verilmesi. Programda öncelik, diyet ve egzersiz yapılması. Bunların yanı sıra T sistem, karboksiterapi ve LPG gibi bilinen tekniklerden de yararlanarak metabolizma hızlandırılıyor. Böylelikle hedefe 2-3 ay arasında ulaşmak mümkün olabilir. Aynı zamanda ideal kilo sabitleniyor. Program sonunda ideal direnç noktasına geldiğimizde; 4 hafta kalıcı kiloyu muhafaza etmeniz de ilk adımdır. Bu 4 hafta boyunca normal beslenmeye devam edilir. Ömür boyu düşündüğümüzde ise kilo kontrolü için eğer iki gün aşırı kalorili besleniliyorsa, diğer 2-3 günde normal kalori alınmaya dikkat edilmeli.