kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Orgeneral Büyükanıt Atatürk evindeki deftere düşüncelerini yazdı.

'Önemli olan halkların birbiri için ne düşündüğü'

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
Selanik'teki Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Toplantısı'na katılan orgeneral Büyükanıt, "Önemli olan halklar arasında düşmanlık olmamasıdır, önemli olan halkın ne istediği ne düşündüğüdür" dedi..
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Selanik'te düzenlenen ilk Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklar için "arzu varsa çözülür" dedi ve "evet arzu var. O zaman çözüm de olur" dedi. Yunanlı meslektaşı oramiral Panayotis Hinofotis'i "son derece değerli ve olaylara olumlu yaklaşan bir general" olarak niteleyen Büyükanıt, "Yunanlı meslektaşım Oramiral Hinofotis ile birlikte iki ülke arasında bir güven ortamı yaratmaya çalışıyoruz. İki ülke arasındaki bütün anlaşmazlıkları askerlerin çözmesi beklenemez. Biz sadece gerekli güven ortamını yaratmakla anlaşmazlıklara çözüm getirecek politikacıların gayretlerine katkıda bulunuyoruz" dedi.

BARDAK ÖRNEĞİ
"Lütfen iki ülke arasındaki askeri ilişkileri kimse zedelemeye çalışmasın" diyen Büyükanıt "İki ülke arasında çeşitli anlaşmazlıklar olabilir. Arzu varsa bunlar çözülür. Size söylüyorum arzu var. O zaman çözüm de var" diye konuştu. Büyükanıt önünde duran yarı dolu su bardağını göstererek "bu bardağa kimisi yarı boş kimisi de yarı dolu olarak bakar" dedi. Büyükanıt ayrıca 2. Dünya Savaşı'nda birbiriyle kıyasıya savaşan ülkelerin bugünkü Avrupa Birliği'ni kurduklarını hatırlattı. Yunanistan'a ne zaman gelse kendisini "rahat" hissettiğini de söyleyen Büyükanıt "Benim için önemli olan halklar arasında düşmanlık olmamasıdır. Önemli olan da halkın ne istediği ve ne düşündüğüdür" dedi.

GAZETECİYE KIZDI
Ancak Org. Büyükanıt, Selanik'teki toplantıyı memnuniyetle karşılamasına rağmen basın toplantısında kendisine yöneltilen sorulardan rahatsız olduğunu gizlemedi. Atatürk'ün doğduğu evin bahçesinde Türk ve Yunan basın mensuplarıyla konuşmaya başlamadan önce bir gün önceki basın toplantısında yaşananların "olmaması gereken tatsız olaylar" olarak niteledi. Büyükanıt, bir gün önce bir Yunan gazetecinin kendisine yönelttiği soruları "seviyesiz; gerçekle ilgisi olmayan ve doğru bilgilere dayanmayan sorular" diye niteledi ve olumlu sonuçlar getiren bir toplantıdan sonra bu türde seviyesiz soruları yanıtlamak zorunda kaldığı için üzüntü duyduğunu söyledi. Büyükanıt, daha sonra Türkiye'ye döndü. Genelkurmay başkanlarının düzenlediği toplantıda, gazeteci Nikos Verikios adlı gazetecinin Büyükanıt'a yönelttiği ve kullandığı dil itibariyle herkesi şaşırtan sorusu şuydu: "Sayın Büyükanıt, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türkiye'de ne anlama geldiğinin bilincindeyiz. Siz sık sık Türk- Yunan askeri yakınlaşmasından yana olduğunuzu dile getiriyorsunuz. Buna rağmen Ege'deki faaliyetleriyle sizin dile getirdiğiniz iyi niyetler çakışmıyor. Sanki Türk Hava Kuvvetleri'nin, sizin emirlerinize uymadığı izlenimi yaratılıyor."
Haberin fotoğrafları