kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Türban gamalı haç İslam da Nazizmdir

Sadi TEKELİOĞLU / KOPENHAG
Bu sözler, karikatür kriziyle aylarca kilitlenen Danimarka'dan bir milletvekiline ait. Nedeni ise milletvekili adayı olan bir kadının, meclise girerse türbanını açmayacağını söylemesi.....
Eski komünistlerden oluşan Birlik Listesi tarafından milletvekilliğine aday gösterilen genç politikacı, seçilmesi durumunda türbanını açmayacağını açıkladı, yer yerinden oynadı. Aday Esma Abdül Hamid'in bu kararına en sert tepki, iktidara dışarıdan destek veren ve yabancılara karşı takındığı olumsuz tutumla tanınan Danimarka Halk Partisi'nden geldi. Milletvekili Sören Krarup, "Gamalı Haç Naziler için neyse, başörtüsü de İslam için aynıdır" dedi.

'KÂFİRE ÖLÜM' ÇIKIŞI
İşte bu sözler sonrası tartışma daha da alevlendi. İslam'ı Nazizme benzeten ve İslam dinini "totaliter bir ideoloji" olarak niteleyen Krarup, "İslam, aynı inanca sahip olmayanları kafir ilan eden ve ortadan kaldırılmalarını emreden bir dindir. Bu sembolü meclis kürsüsünde görünmesine katlanacak mıyız?" dedi. Meclis ikinci başkanı Svend Auken bu sözlere "Danimarka'da 300 bin kişinin inandığı, yüzyıllardır var olan bir dinin Nazizm ile kıyaslanması bazı kişilerin ne kadar ileri gittiğini gösteriyor" diye tepki gösterdi.

'İKİSİ KIYASLANAMAZ'
Üçüncü başkan Helge Adam Möller ise ülkede ifade özgürlüğü bulunduğunu, isteyenin istediğini söyleyebileceğini belirtti. Danimarka Eğitim Bakanı ve aynı zamanda din işlerinden sorumlu olan bakan Bertel Haarder ise, "başörtüsünün Nazi sembolleriyle kıyaslanamayacağını" belirtip "Tüm Müslümanlar aynı kefeye konamaz" dedi.
Haberin fotoğrafları