kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Kültür savaşından korkuluyor

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda vereceği kararın sadece kendisinin veya partisinin tercihi olmayacağı belirtildi.

Financial Times gazetesi, Erdoğan'ın ikileminin, cumhuriyetin kalbi ile ilgili bir konu olduğu görüşlerine yer verirken Erdoğan aday olursa laikler ile dindarların arasındaki "kültür savaşı"nın azdırılmasından korkulduğunu da yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin zorlu kararını "Erdoğan'ın ikilemi, 'cumhuriyetin kalbine kadar gidiyor" başlıklı haber analizinde değerlendirdi.

Gazete, Erdoğan'ın, kısa siyasi kariyeninde İstanbul Belediye Başkanlığı'nı üstlendiğini, İslamcı yorumlar yaptığı için hapse girdiğini, hakkında siyasi yasakların konulduğunu ve "ülkenin en başarılı modern partisi"ni kurduğunu yazdı.

Buna karşın, Erdoğan'ın şimdiye kadar halen çözmesi gerektiği soruna benzer bir zorluk ile karşı karşıya kalmadığına dikkat çeken gazete, Türkiye cumhurbaşkanının Cumhuriyeti temsil ettiğini, Mustafa Kemal Atatürk'ün halefi olduğunu belirterek "Bu, 53 yaşındaki hırslı bir kişi olan Sayın Erdoğan'ın çok arzuladığı bir görev" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasına karşı çıkanların da Erdoğan'ın Turkey'nin laik ve dini kesimlerin arasındaki "kültür savaş" azdıracağını savunduklarını belirten gazete, şöyle devam etti:

"Ancak aday olmazsa, siyasi düşmanlarına boyun eğdiğini düşünebilecek esas destekçilerini uzaklaştırabilecek ve temsil ettiği yükselen Müslüman orta sınıfına Türk devletinin en üst düzey sivil görevini üstlenmesi konusunda henüz güvenilmediği işareti verebilir."

Financial Times, son günlerde muhalefetin gücünün net bir biçimde ortaya çıktığını belirtirken de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in konuşmaları ile Tandoğan mitingine dikkat çekti. Gazete şu değerlendirmesini yaptı:
"Birçok kişi, Türkiye'de Atatürk tarafından çizilen din ile devlet arasındaki çizginin silinmesinden ve Sayın Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak seçilirse daha da zayıflatılmasından korkuyor. Kalabalıktaki birçok kişi, 'Türkiye laiktir, laik kalacak' bağırıyordu."

İngiliz gazetesi "Böylece Sayın Erdoğan'ın yapacağı tercihin sadece kişisel veya partisinin tercihi olmadığını" belirterek bunun cumhuriyetin özüne kadar gider bir konu olduğu yolundaki görüşlerine de yer verdi.
Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasına karşı çıkanların diğer bir argümanının AKP'nin Hükümet, Parlamento ve büyük belediyelerden sonra Cumhurbaşkanlığını da elinde tutacak olmasını oluşturduğunu belirten gazete, Morgan Stanley'nin iktisatçısı Serhan Çevik'in, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığını üstlenmesinin "Türkiye'deki demokrasinin derinliğini kanıtlayacağı" sözlerine de yer verdi.

(ANKA)