kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Seçim krize dönüşebilir

Yeni Haber
Merkez sağdaki isimlerden Mehmet Ali Bayar, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ilişkin kaygılarını dile getirirken seçimin "anayasal bir krize" dönüşebileceğini söyledi.

ABD'li düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nce düzenlenen bir toplantıya konuşmacı olarak katılan Mehmet Ali Bayar, Washington Times gazetesince yansıtılan değerlendirmelerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, aday olmaması halinde ülkeyi alternatifi için hazırlamadığını belirtti.

Washington Büyükelçiliği eski Müsteşarı Bayar, "Cumhurbaşkanlığı seçiminin, herkesin, sistemin nasıl çözeceğini merakla soracağı bir anayasal krize dönüşebileceği" uyarısını yaptı.

Demokrasinin, hükümetlerin hesap verebilirliğini sağlayan bir sistem olduğunu anımsatan Bayar, iktidarların halka hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

Ancak bunun, iktidardakilerin ellerinde fazla bir güç olursa gerçekleşemeyeceğini de vurgulayan Bayar, ABD'nin aksine Türkiye'de yürütme, yasama ve yargının karşılıklı olarak denetlendiği ve dengelendiği bir sistemin bulunmadığına işaret ederek, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması halinde AKP'nin, yönetimin üç kuvveti üzerindeki otoritesinin pekiştirileceğini savundu. (ANKA)