kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC

Kamuda ucuz tatil!

Yeni Haber
Nitelikli kamu eğitim ve dinlenme tesislerinde, bu yıl kişi başına günlük KDV hariç, 8,70 YTL yemek, 3,45 YTL konaklama bedeli alınacak.

Maliye Bakanlığı'nın Kamu Sosyal Tesislerine İlişkin Tebliği, 1 Mayıs
2007'den geçerli olmak üzere Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Tebliğ, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, döner sermayeli
kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri, kamu bankaları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufunda bulunan eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, çocuk bakımevi, spor tesisi ve benzeri sosyal ve destek amaçlı tesislerden dinlenme amacıyla veya diğer amaçlarla yararlanacaklardan alınacak yemek, konaklama ve diğer hizmet bedellerinin tespitinde ve elde edilen gelirlerin kullanımında uyulması gerekli usul ve esasları düzenliyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca işletilen eğitim ve dinlenme tesislerinde
alınacak ücretlerin belirlenmesinde, ''tesisin deniz, göl, akarsu kenarında veya kış sporlarına elverişli yerler ile termal alanlarda olması, konut veya bağımsız bölümünde tuvalet ve banyo, sıcak su, havalandırma tesisatı, telefon, müzik yayını, mutfak mekanı'' olup olmadığına bakılacak. Ayrıca, tesiste mutfak veya lokanta, dinlenme ve oyun salonu, çay bahçesi, asansör, diskotek, çocuk bahçesi, spor alanları, revir, plaj, güneşlenme yerleri ve teçhizatı, oto park, yüzme havuzu, hamam, sauna olup olmadığı da fiyatlandırmada dikkate alınacak.

Tebliğde, bu tesislerden yararlanacak kurum personelinden 2007 yılında
alınacak en az bedeller, tesislerin niteliğine göre belirlendi.

Buna göre, tebliğde sayılan niteliklerden 15 ve daha fazlasını taşıyan
tesislerde kişi başına günlük 8,70 YTL yemek ve 3,45 YTL (1 Temmuz-15 Ağustos döneminde 4,40 YTL) konaklama bedeli alınacak.

Niteliklerden asgari 12-14'ünü taşıyan tesislerde kişi başına günlük 7,30
YTL yemek ve 2,90 YTL (1 Temmuz-15 Ağustos döneminde 3,85 YTL) konaklama bedeli, 12 nitelikten daha azı bulunan tesislerde kişi başına günlük 5,90 YTL yemek ve 2,40 YTL (1 Temmuz-15 Ağustos döneminde 3,45 YTL) konaklama bedeli tahsil edilecek.

Ayrıca, konut veya bağımsız bölümde; buzdolabı bulunanlarda günlük en az 1 YTL, televizyon bulunanlarda günlük en az 1,25 YTL ve klima bulunanlarda günlük en az 1,75 YTL, konut başına ilave bedel alınacak.

MİSAFİRHANELER

Misafirhanelerden yararlanan kurum personelinden kişi başına her gece için en az 4,40 YTL alınacak.

İdarelerce, verilen hizmetin özelliği, maliyeti ve standardın üzerinde
olması, odadaki yatak sayısı gibi hususlar dikkate alınarak daha yüksek konaklama bedeli tespit edilebilecek.

Misafirhanelerden yararlanacak geçici görevli kamu personelinden alınacak konaklama bedeli, geçici görevlendirmenin ilk 10 günü için yurtiçi
gündeliklerinin tamamını, daha sonraki günler için yüzde 50'sini, geçici görevli denetim elemanlarından alınacak konaklama bedeli ise yurtiçi gündeliklerinin tamamını geçemeyecek. Misafirhaneden yararlanan geçici görevli personel hangi kamu kurumunda çalışırsa çalışsın hepsine aynı tarife uygulanacak.

Her ne ad altında ve sürede olursa olsun (kiralanmış olan yerler dahil)
kurumun tasarrufunda olan yerlerde personelin konaklaması halinde (lojman olarak tahsis edilenler hariç), bu yerler de misafirhane kapsamında değerlendirilecek.

KREŞ VE ÇOCUK BAKIMEVLERİ ÜCRETLERİ

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait kreş ve çocuk bakımevlerine kabul edilecek devlet memurları ile diğer kamu personelinin her çocuğu için aylık bakım ücreti asgari 80 YTL olarak belirlendi.

Ancak belirlenen asgari aylık ücretlerin kreş ve çocuk bakımevi
hizmetlerinin karşılanmasında yeterli olmadığı durumlarda, kurum ve kuruluşlar, belirlenen ücretin üzerinde bedel tespit edebilecek.

Kurum personeli de dahil olmak üzere, her türlü futbol, basketbol, voleybol salon ve sahalarından, tenis kortlarından, yüzme havuzlarından, su ve kış sporlarının yapıldığı yerlerden veya diğer spor tesislerinden yararlananlardan, bir saatlik yararlanma karşılığı, spor alet ve malzemelerinin yararlananlar tarafından temin edilmesi halinde kişi başına en az 2,90 YTL olacak. Spor alet ve malzemelerinin tesisten temin edilmesi halinde kişi başına en az 4,40 YTL bedel alınacak.

Amatör spor müsabakaları sırasında lisanslı sporcuların antrenman amacıyla veya öğrencilerin ders programı çerçevesinde belirtilen tesislerden yararlanmaları halinde, ilgili idarelerce gerekli görüldüğü takdirde bedel alınmayabilecek veya daha az bir bedel alınabilecek.

Hamam, sauna ve kaplıcalardan bir saatlik yararlanma karşılığı kişi başına
en az 5,35 YTL, spor tesisleri ile hamam, sauna ve kaplıcaların eğitim ve
dinlenme tesisleri içinde yer alması durumunda, belirli devreler itibarıyla
dinlenme amacıyla kalanların bu tesislerden yararlanmaları halinde bedeller indirimli olarak alınacak.

Spor tesisleri ile hamam, sauna ve kaplıcalara abone olan kamu personelinden alınacak 1 aylık abone bedeli, belirlenen asgari ücretlerin 15 katından az olmamak kaydıyla kurumlarca belirlenecek.

KURUM KATKISI KOŞULLARI

Kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufunda bulunan eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, çocuk bakımevi, spor tesisi ve benzeri sosyal tesislerin işletme giderleri için ilgili kurum ve kuruluşların bütçelerinden herhangi bir katkıda bulunulmaması esas olacak.

Yapılacak harcamalarda, hizmetin sunumu açısından ihtiyaç duyulan döşeme ve demirbaş alımlarında Başbakanlık ve/veya bakanlıkça çıkarılmış veya çıkarılacak olan tasarruf genelgesi, talimatı ve tebliğlerine uyulacak.

Tesislerin bir önceki yıl doluluk oranları ile bu yıl yapılacak olan
müracaat sayıları da dikkate alınarak doluluk oranı yüzde 50'nin altına düşen tesisler hizmete açılmayacak.

Kurum ve kuruluşların bu tesislere ilişkin olarak 2007 yılında
uygulayacakları tarife ve yararlanma bedelleri, kendi internet sitelerinde yer alacak ve daima güncel tutulacak.

AA