kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Gaffar Okkan

Bu sanıklarla bu eylem mümkün değil'

Hüseyin KAÇAR
Diyarbakır'da 6 yıl önce 5 korumasıyla birlikte şehit edilen Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın suikastine katıldıkları iddiasıyla yargılanan 5 sanıkla ilgili gerekçeli karar açıklandı..
Diyarbakır'da 21 Ocak 2001'de 5 korumasıyla birlikte şehit edilen Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan suikastine katıldıkları gerekçesiyle yargılanan 5 sanıkla ilgili gerekçeli karar tamamlandı. Gerekçeli kararda, sanıkların Okkan suikastinden sorumlu tutulmalarına rağmen deliller ve ekspertiz raporlarına göre olay yerinden alınan kan, tükürük ve parmak izi örnekleriyle ilgili yapılan araştırmada sanıklara ait herhangi bir bulguya rastlanmadığı belirtildi.

'GÖVDE GÖSTERİSİ'
Suikastin profesyonelce ve planlı şekilde yapıldığı belirtilen kararda, sanıkların beyan ettiği gibi "bir kişinin gelip silah ve el bombası verip 'Haydi eyleme gidiyoruz' diyerek kişileri olay yerine götürmesi" ile böyle bir eylem gerçekleşmesinin mümkün görülmediği ifade edildi. Sanıkların Okkan suikasti eyleminden sorumlu tutulmalarının mahkeme tarafından mümkün görülmediği belirtilirken, iki kişinin ölümü ve örgütsel faaliyetler gibi başka suçlardan cezalandırıldıkları anlatıldı. Kararda ayrıca örgütün eylemi gövde gösterisi yapmak amacıyla profesyonelce planladığı belirtildi.

4 SANIK CEZA ALDI
Sanıklardan Servet Yoldaş, "terör örgütü Hizbullah üyesi olmak ve iki kişiyi öldürmek"ten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın mahkemedeki davranışlarının olumlu olmasından dolayı cezası müebbet hapis cezasına çevrildi. Hizbullah terör örgütüne üye olmaktan dolayı Suat Çetin 10 yıl, Şener Dünük 6 yıl 3 ay, Veysi Şanlı ise 3 yıl 1 ay hapis cezasıyla cezalandırıldı. Sanıklardan Mehmet Yaman hakkında kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden beraatına karar verildi.

'SUİKAST PROFESYONELCE'
Hizbullah'ın eylem planlarına da değinilen gerekçeli kararda, daha önce Hizbullah terör örgütünün böyle bir eylem yapmadığı ve suikastin profesyonelce, planlı bir şekilde yapıldığı bildirildi. Terör örgütü Hizbullah'ın eylem tarzlarına da yer verilen gerekçeli kararda, eylem kararının alınmasının ardından hedefteki kişinin takibi ve istihbaratının yapılmasından sonra 1 tetikçi, 1 koruma ve 1 gözcü tarafından hedefteki kişinin müsait bir yerde tabanca ile vurularak veya satırlanarak öldürülmesi şeklinde gerçekleştiği bildirildi.