kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC

Gizli plana karşı eylem yaptılar

Yeni Haber
Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken yabancı basının ilgisi Ankara'da yoğunlaşıyor. Financial Times ve Times gazeteleri son protestolar ışığında Erdoğan'ın adaylığını değerlendirdi. Dev miting ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması olasılığının artması, laikliğe büyük önem veren Fransa'da yankılandı..
Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken yabancı basının ilgisi Ankara'da yoğunlaşıyor. Financial Times ve Times gazeteleri son protestolar ışığında Erdoğan'ın adaylığını değerlendirdi.

FT: ERDOĞAN'IN ADAY OLUP OLMAYACAĞI ÇARŞAMBA GÜNÜ BELLİ OLACAK

Financial Times'ın haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı için aday olup olmayacağının Çarşamba günü belli olmasının beklendiğini yazıldı.

Hafta sonu binlerce kişinin Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığına karşı yürüyüş yaptığı belirtilen haberde, eylemcilerin "İslam'ın etkisini sınırlayarak Türkiye'yi laik bir demokrasiye çeviren" Atatürk'e yürüdüğü kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in geçen hafta rejimin hiç olmadığı kadar tehlikeli olduğunu söylediği hatırlatılan haberde, Erdoğan'ın ise bu sözlere "Türklerin çoğunluğunun görüşünü yansıtmıyor" şeklinde yanıt verdiği ifade edildi.

TİMES MANŞET YAPTI

Times gazetesi de manşetinde hafta sonu Ankara'da bir araya gelen eylemcilerin laik devlet karşısında "gizli bir plan" korkusuyla protesto gösterisi yaptığını yazdı. Haberde, Erdoğan'ın adaylığı konusuna bu hafta karar vermesinin beklendiği belirtildi.

"HALKI KIŞKIRTMADAN HAPİS YATTI"

Erdoğan'ın kendisini "muhafazakar demokrat" olarak nitelendirdiği oysa rakiplerinin İslami geçmişi nedeniyle kendisine şüpheyle yaklaştığı belirtilen haberde Erdoğan'ın "halkı kışkırtma" gerekçesiyle hapis yattığı, eşinin de türbanlı olduğu vurgulandı.

"ZİNANIN CEZALANDIRILMASI, ALKOLÜN YASAKLANMASI İSTENDİ"

Haberde, AKP iktidarı döneminde zinanın cezalandırılması, alkolün yasaklanması ve başörtüsü konusunda bazı düzenlemeler yapılmak istendiği de ifade edildi. Gazete, Erdoğan'ın aralarında bürokratlar, akademisyenler, yargıçlar ve generaller bulunan muhaliflerinin, Başbakanın gizli bir İslami ajandası olduğuna inandığını da yazdı.

FRANSIZ BASININDA YANKILAR

Ankara'da hafta sonunda düzenlenen dev miting ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması olasılığının artması, laikliğe büyük önem veren Fransa'da yankılandı. Le Figaro miting için "Seyyar bayrak satıcılarını zengin etmişti" derken, "dev bir kırmızı beyaz dalgası"nın Erdoğan'ı protesto için sokağa döküldüğünü yazdı. Liberation ise, "Laik Cumhuriyetin, eşi başörtülü olan bir devlet başkanı tarafından temsil edilmesi olasılığı, kemalistlerin ve kamuoyunun önemli bir bölümünün tüylerini diken diken ediyor" yorumunu yaptı.

LE FİGARO: DEV KIRMIZI BEYAZ DALGASI

Muhafazakar Le Figaro gazetesi, Ankara'daki miting için "Seyyar bayrak satıcılarını zengin etmişti" derken Cumartesi günü Ankara'da "dev bir kırmızı beyaz dalgası"nın Erdoğan'ın olası adaylığını protesto etmek için sokağa döküldüğünü yazdı.

Gösteriye katılan genç bir mühendisin, Erdoğan için "ülkemizi bir İran cumhuriyetine dönüştürecek" dediğine dikkat çeken gazete, "Cumhuriyet değerlerini savunma isteği, askeri çevrelere yakın milliyetçi solunun sokağa dökülmesine neden oldu" yorumunu yaptı.

Henüz kararını açıklamamasına karşın Erdoğan'ın "adaylığının olasıdan fazla" olduğunu ifade eden gazete, "Karşıtlarına göre, Erdoğan, İslamcı geçmişinden vazgeçmiş değil. Amaçlarına ulaşınca Türkiye'yi dini devlete dönüştürecek" diye yazdı.

LİBERATİON: TÜRKLERİN %57.3'Ü ERDOĞAN'IN CUMHURBAŞKANLIĞINA KARŞI

Liberation ise, Ankara sokaklarına dökülen yarım milyona yakın dev kalabalığın Erdoğan üzerindeki baskıyı artırdığını belirtti ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in konuşmasına dikkat çekerek Erdoğan veya AKP'nin diğer bir ağır topunun Çankaya'ya yerleşmesi ile son kurumsal kilidin çözülmesine yol açacağının düşünüldüğünü kaydetti. Gazete şunları yazdı:

"Laik Cumhuriyetin, eşi başörtülü olan bir devlet başkanı tarafından temsil edilmesi olasılığı, Kemalistlerin ve kamuoyunun önemli bir bölümünün tüylerini diken diken ediyor. Büyük bir kamuoyu yoklamasına göre, Türklerin yüzde 57.3'ü kadar Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasına karşı olduğunu bildirmiş bulunuyor."

Fransız gazetesi, Türk ordusunun kendisini Cumhuriyetin korucusu olarak gördüğüne, üç defa iktidara el koyduğuna dikkat çekerken de "Ancak ülke o zamandan beri değişti. Askerler de bunu biliyor" yorumunu da yaptı. Recep Tayyip Erdoğan'ın suskunluğunu koruduğunu belirten gazete, şöyle devam etti:

"Parti kadroları, karizmatik liderlerinin bir zamanlar Mustafa Kemal'e ait olan koltuğa oturmasına yönelik çağrıları çoğaltıyorlar. Böyle bir zafer sembolik olur. Ancak Avrupa'yı büyük öncelik haline getirdiği için AKP'ye destek veren sanayi çevrelerin ve orta sınıfın önemli bir kısmı, şimdi artan gerginliklerden kaygı duyuyor ve cumhurbaşkanlığı için uzlaşılan bir adayı tercih ederdi."

ANKA